Foto | Bolojan, Tiplea si Birta invitati de Maia Sandu la Chisinau. Cei 3 edili au participat la evenimentele festive dedicate implinirii a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu Romania
Stiri Bihor

Foto | Bolojan, Tiplea si Birta invitati de Maia Sandu la Chisinau. Cei 3 edili au participat la evenimentele festive dedicate implinirii a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

Presedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, Prefectul judetului Bihor, Dumitru Tiplea si Primarul Oradiei, Florin Birta se afla intr-o vizita oficiala in Republica Molodva.

Cei 3 oficiali bihoreni au fost primit de presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu si de inalti oficiali ai fratilor de peste Prut, alaturi de care au participat la festivitatile prilejuite de Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, acum 105 de ani.

Prefectul Dumitru Țiplea: „Am participat, în urma invitației Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, la evenimentele oficiale prilejuite de Ziua Unirii Basarabiei cu România. Manifestările sunt organizate în perioada 25-27 martie 2023 în Chișinău și în localitățile învecinate.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu: „În această zi, prietenia puternică dintre Chișinău și București are o încărcătură simbolică deosebit de importantă, iar, în fiecare zi, aduce beneficii concrete pentru cetățenii noștri. I-am felicitat astăzi pe locuitorii comunei Băcioi cu ocazia inaugurării parcului public și a teatrului de vară din localitate. Parcul din Băcioi a fost construit cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și a Consiliului Județean Bihor și cu contribuția Programului „Satul European”. Prin munca noastră la toate nivelurile și cu sprijinul prietenilor Moldovei vom moderniza localitățile noastre, așa încât moldovenii să vrea să trăiască acasă.

Primarul, Florin Birta: „Am participat, azi, la inaugurarea parcului cu teatru de vară și havuz, din comuna Băcioi (Chișinău), localitate înfrățită cu Oradea. Într-un spirit de solidaritate cu frații noștri de peste Prut, Primăria Oradea a participat la amenajarea acestui parc cu aproximativ 100.000 de euro, Consiliul Județean Bihor contribuind, la rându-i, o sumă similară. Astfel, împreună, Municipiul Oradea și Județul Bihor au asigurat aproximativ 25% din fondurile necesare realizării acestei investiții deosebite, la Băcioi.

Așa cum se știe, Primăria Oradea are încheiat un acord de înfrățire cu comuna Băcioi, inca din anul 2020, iar in anul 2022, Primaria Oradea si Consiliul Judetean Bihor au acordat un sprijin financiar de cca 200.000 euro

Ajutorul financiar afost destinat realizării proiectului „Construcția și amenajarea parcului cu teatru de vară și havuz din str. Independenței, comuna Băcioi”. Finanțarea proiectului a fost asigurată astfel: 50% din bugetul Primăriei Băcioi – aprox. 398.735 euro, 25% din bugetul Primăriei Oradea și al Consiliului Județean Bihor – aprox. 199.367 euro și 25% de la Guvernul Republicii Moldova – aprox. 199.367 euro.

După ce în anul 2018, în Consiliul Local Oradea a avut loc un moment festiv, în prezența viceprimarului comunei Băcioi, Ilie Leahu, prin care s-a comemorat împlinirea a o sută de ani de când Sfatul Ţării din Basarabia a hotărât unirea cu România, în martie 2020, Consiliul Local a aprobat acordul de înfrățire și cooperare între Municipiul Oradea și comuna BăcioiMunicipiul Chișinău din Republica Moldova.

Comună Băcioi are 12.000 de locuitori și este situată în suburbia capitalei Chișinău.

 

Ne găsiți și pe Google News