Ieri, 27 martie, în preambulul ședinței de Consiliu Local a avut loc un moment festiv prin care s-a comemorat împlinirea a o sută de ani de când Sfatul Ţării din Basarabia hotăra unirea cu România.
La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Malan și Florin Birta, secretarul municipiului – Ionel Vila, prefectul județului Bihor – Ioan Mihaiu, Episcopul ortodox al Episcopiei Oradiei şi Bihorului – Sofronie Drincec, prof. univ. dr. Ion Eremia – decanul Facultatii de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Republica Moldova, Ilie Leahu – viceprimarul comunei Băcioi și alte personalități.
După un moment solemn în cadrul căruia a fost intonat Imnul Național al României și a fost rostită rugăciunea ”Tatăl nostru” de către episcopul Sofronie Drincec, primarul Ilie Bolojan a luat cuvântul, adresându-se celor prezenți: ”Mulțumesc pentru că se află alături de noi decanul Faultății de Istorie și Filozofie de la Universitatea din Chișinău, d-lui prof. univ Ion Eremia, care prin intermediul Universității Oradea, și mulțumesc pe acestă cale domnului rector, se află azi la Oradea la o conferință științifică. De asemenea, mulțumesc pentru că se află alături de noi, delegației din comuna Băcioi, reprezentată de domnul viceprimar Ilie Leahu, o comună de 12.000 de locuitori situată în suburbia capitalei Chișinău, comună care s-a înfrățit cu orașul Aleșd, iar în aceste zile va semna o declarație simbolică de reunire a Basarabiei cu România. Mulțumesc domnului primar de Aleșd, Todoca Ioan, d-lui prefect, reprezentanților cultelor, a serviciilor deconcentrate și tuturor celorlalți oaspeți prezenți azi alături de noi”.
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre acest moment al istoriei – 27 martie 1918 ca fiind prima etapă din crearea României Mari, urmată apoi până la sfârşitul anului 1918 de unirea Bucovinei şi a Transilvaniei cu ţara mamă, amintind cu recunoştinţă de românii basarabeni care au contribuit hotărâtor la această decizie: Ion Pelivan, Ion Inculeţ, Pan Halippa, Daniel Ciugureanu şi ceilalţi membri ai Sfatului Ţării.
”Unirea s-a făcut şi atunci profitând de o conjunctură externă favorabilă, având oameni capabili la conducerea armatei române, a Basarabiei şi a Regatului României. O delegaţie de elevi de la Liceul Aurel Lazăr se află astăzi la Chişinău. Le mulțumim că s-au dus să reprezinte acolo Oradea! Mulțumesc tinerilor basarabeni din sală pentru prezență și pentru că au ales să fie studenți la universitatea noastră. La mulţi ani tuturor românilor, oriunde v-aţi afla!”, a spus primarul Ilie Bolojan.
În continuare, profesorul Ion Eremia a luat cuvântul, apreciind căldura cu care e primit de fiecare dată la Oradea. ”Ziua de 27 martie este o zi importantă pentru românii basarabeni. E imporant ca tot ceea ce facem noi cu d-voastră să fie împărtățit de tinerii generației de azi. Apreciez prezența noastră la Oradea ca un pas important spre viitor. Ideea unirii rămâne vie în inimile fiecăruia dintre noi.”
Ne găsiți și pe Google News