A fost semnat contractul pentru restaurarea Casei Darvas – La Roche.
Stiri Oradea

A fost semnat contractul pentru restaurarea Casei Darvas – La Roche.

Azi, 5 iulie 2017, a avut loc semnarea contractului de finanțare pentru restaurarea Casei Darvas – La Roche, acesta fiind primul proiect din regiunea noastră semnat pe Axa 5.1 – ”Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

Semnarea contractului s-a făcut de către primarul Ilie Bolojan și directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Sanda Cătană.

Înainte de semnarea documentelor, primarul Ilie Bolojan a dorit să mulțumească pentru sprijin și colaborare d-nei Sanda Cătană, d-lui Marcel Boloș și colegilor de la Autoritatea de Management.

La rândul său, directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, d-na Sanda Cătană a spus: ”Felicit echipa Primăriei Oradea pentru multele proiecte implementate și depuse spre finanțare. Această echipă ocupă în continuare un loc de frunte în ceea ce privește accesarea de fonduri europene. Sper ca și celelalte axe de finanțare, care urmează să se deschidă, vor fi la fel de atractive pentru municipiul Oradea”.

Proiectul de reabilitare a obiectivului de patrimoniu Casa Darvas – La Roche are în vedere valorificarea acestui patrimoniu cultural al orașului Oradea și deschiderea în aces loc a unui Muzeu Art Nouveau. Astfel, lucrările care se vor executa la Casa Darvas – La Roche sunt lucrări specifice de restaurare a clădirii (lucrări la rezistența și arhitectura clădirii, lucrări la canalizare, instalații electrice și sanitare, dotări specifice funcțiunii muzeale), dar și lucrări de amenajare a curții, care vor consta în amenajarea gardului, a terasei clădirii, a mobilierului de grădină și în realizarea instalațiilor hidraulice/de irigare.

Valoarea totală a proiectului este de 10.547.934,07 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 9.930.982,97 lei, iar valoarea neeligibilă de 616.951,10 lei.

Urmează ca până la mijlocul lunii iulie, procedura de licitație premergătoare lucrărilor de reabilitare a Casei Darvas să fie publicată, pentru ca din toamnă să putem demara lucrările. Unul dintre obiectivele cele mai importante ale orașului nostru în ultimii ani a fost dezvoltarea economică, iar o componentă importantă a dezvoltării economice o reprezintă dezvoltarea unui centru de oraș distinctiv european. Acest lucru presupune reabilitarea clădirilor din centrul orașului, dar și o refuncționalizare a acestora pentru a deveni mai atractive pentru turiști, și nu numai. Dezvoltarea economică pe componenta turismului poate fi un adevărat motor de dezvoltare pentru Oradea”, a spus primarul Ilie Bolojan.

În sensul dezvoltării orașului pe componenta turistică s-au reabilitat și refuncționalizat clădiri importante ale orașului precum Cetatea Oradea, clădirea sinagogii de pe str. Independenței, care dispune și de o sală de artă, urmând ca în continuare să fie reabilitată şi sinagoga de pe str. Primăriei – în care se va amenaja un Muzeu al Evreilor, dar și clădirea fostei loje masonice – în care va funcționa un Muzeu al Masoneriei.

Citeste si: Doua cladiri de patrimoniu, preluate de administratia locala, vor fi reabilitate si transformate in muzee