Viceprimarul Florin Birta a prezentat intr-o conferinta de presa principalele proiecte de hotarari supuse aprobarii Consiliului Local in sedinţa ordinara de azi, 29 ianuarie 2018. Aceste proiecte au menirea de a continua dezvoltarea Oradiei, pe termen scurt si lung
Centru de Antreprenoriat la Piata Cetate
Primul proiect prezentat este Construirea Centrului de Antreprenoriat Piata Cetate in Municipiul Oradea, care face parte din proiectul „Imbunatatirea ocuparii fortei de munca in judetul Bihor, Oradea si Hajdúböszörmény prin dezvoltarea infrastructurilor cu potential local”, proiect care va fi depus pe axa de finantare Programul Interreg V-A Romania-Ungaria 2014-2020. Partenerii de proiect sunt urmatorii:
- – Lider de proiect: Municipiul Oradea
- – Partener de proiect 1: Agentia de Dezvoltare Durabila a judetului Bihor
- – Partener de proiect 2: Primaria Hajdúböszörmény
- – Partener de proiect 3: Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bihor.
Valoarea totala a proiectului se ridica la aproximativ 7,7 milioane euro, din care aproximativ 6,5 milioane euro revin municipiului Oradea.
„Este important de stiut ca valoarea totala a finantarii nerambursabile este de 2,5 milioane euro, din care municipiului Oradea ii revin 1,8 milioane euro. Diferenta pana la 6,5 milioane euro pentru realizarea acestui Centru de Antreprenoriat de la Piata Cetate va fi suportata de catre municipiul Oradea din bugetul local” – a precizat viceprimarul Florin Birta.
Termenul de depunere a acestui proiect este 31 ianuarie 2018, iar durata de implementare este de 18 luni.
„Noi acum am aprobat studiul de fezabilitate si avem 6 luni de zile aproximativ pana la semnarea contractului de finantare, dupa care putem demara procedurile pentru inceperea lucrarilor. In zona respectiva se va demola inclusiv actuala hala de lactate si o parte din fostul sediu ADP si vom amenaja si o parcare generoasa pentru cei care vor trece pe la Piata Cetate” – a adaugat viceprimarul Birta.
Se modernizeaza strada Balogh Istvan
Urmatorul proiect prezentat de catre viceprimar este cel privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultati din studiul de fezabilitate pentru „MODERNIZARE STRADA BALOGH ISTVAN”. Strada este situata in partea sud-vestica a municipiului Oradea, aproape de complexele comerciale, iar in prezent pe aceasta strada se construiesc blocuri ANL. Modernizarea strazii este necesara deoarece in prezent pe aceasta strada nu exista dispozitive de colectare si evacuare a apelor si nici trotuare, strada fiind necorespunzatoare pentru desfasurarea circulatiei in conditii normale. Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este 2.739.659,79 lei, iar durata de execusie este de 4 luni.
Reţeaua scolara pentru anul 2018-2019
Un alt proiect important este cel legat de aprobarea retelei scolare a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat si particular din Municipiul Oradea pentru anul scolar 2018-2019. Fata de forma actuala a retelei scolare, pentru anul scolar 2018-2019 municipalitatea a propus reorganizarea Colegiului Tehnic Transilvania prin transferul profilelor de alimentatie publica si turism la Colegiul Economic Partenie Cosma, celelalte profile din cadrul Colegiului Tehnic Transilvania fiind absorbite de catre Colegiul Tehnic Constantin Brancusi. Sediul acestuia din urma va fi actuala locatie a Colegiului Tehnic Transilvania, respectiv strada Alexandru Cazaban nr. 48, unde pot fi asigurate spatii suficiente, inclusiv cantina si internat. Totodata, se va muta temporar o parte a claselor Liceului de Arta in locatia actuala a Colegiului Tehnic Constantin Brancusi, pe strada Menomorut nr. 33.
Noi preturi locale la energia termica
Al patrulea proiect prezentat la conferinta de presa a fost cel privind aprobarea preturilor locale ale energiei termice practicate de catre societatea Termoficare Oradea SA in municipiul Oradea, valabile incepand cu 01.02.2018. In conformitate cu dispozitiile art. 40 alin. 8 din Legea serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006
“Preţurile locale de furnizare a energiei termice sunt aceleasi pentru utilizatorii de energie termica, in condiţii similare de furnizare”. Astfel, pretul local de facturare pentru consumatorii non-casnici (agenti economici) racordati din reteaua de transport va fi de 259,17 lei/gcal (inclusiv TVA) iar pentru cei racordati din reteaua de distributie va fi de 390,96 lei/gcal (inclusiv TVA). In cazul consumatorilor casnici (populatie) racordati din reteaua de transport va fi de 239,49 lei/gcal (inclusiv TVA) iar pentru cei racordati din reteaua de distributie va fi de 304,18 lei/gcal (inclusiv TVA).
Pretul local de facturare al energiei termice furnizate in sistem centralizat in Municipiul Oradea consumatorilor casnici (populatie) racordati din reteaua de transport va fi de 225 lei/gcal (inclusiv TVA), iar pentru cei racordati din reteaua de distributie va fi de 255 lei/gcal (inclusiv TVA).
Diferentele de tarife privind energia termica furnizata in sistem centralizat in Municipiul Oradea consumatorilor casnici vor fi suportate din subventia acordata de municipiu, astfel nefiind afectate facturile acestor consumatori.
Ultimul proiect prezentat este cel care vizeaza aprobarea indicatorilor tehnico-economici la nivelul proiectului: Amenajarea unui Arheoparc in incinta Palatului Princiar al Cetatii Oradea, etapa de amenajare provizorie. Valoarea investitiei este de 2.980.057,94 lei (TVA inclus), iar durata de realizare este de 13 luni. Proiectul cuprinde amenajarea terenului, asigurarea utilitatilor necesare, proiectarea si asistenta tehnica.
Ne găsiți și pe Google News