Investitii majore in sanatate, in spitalele oradene, in 2018. Vezi care sunt aceste investitii
Stiri Oradea

Investitii majore in sanatate, in spitalele oradene, in 2018. Vezi care sunt aceste investitii

Reprezentantul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea, managerul Gheorghe Carp, impreuna cu reprezentantii Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, respectiv managerul unitatii d-na Maria Silaghi si directorul financiar Dacian Foncea au sustinut azi, 29 ianuarie 2018, la Primaria Oradea, o conferinta de presa in care au prezentat proiecte importante care vizeaza modernizarea Spitalului Judetean si care se depun maine pentru finantare, cat si investitiile pe care Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea le are in vedere in acest an.
Laborator de analize robotizat la Spitalul Judetean – primul de acest fel din Romania

in deschiderea conferintei de presa, managerul Gheorghe Carp a vorbit despre cele doua proiecte care vizeaza modernizarea Spitalului Judetean: „Spitalul Judetean are doua proiecte importante pe care le va depune maine, 30 ianuarie, in cadrul Programului de Cooperare transfrontaliera Romania-Ungaria, competitie deschisa de proiecte – Axa 4, Obiectiv 9a – Sanatate, termenul de depunere al proiectelor fiind 31 ianuarie 2018. Primul proiect, la care Spitalul Judetean are ca partener Spitalul Grof Tisza Istvan din Berettyoujfalu si Municipiul Hajduboszormeny, priveste realizarea in Oradea a unui laborator de analize robotizat, primul de acest fel din Romania. Cel de-al doilea proiect, la care Spitalul Judetean are ca parteneri Institutul de Boli Cardiovasaculare Timisoara si Universitatea din Debrecen urmareste reabilitarea si dotarea Sectiei de Ginecologie a Spitalului Clinic Judetean”.

Valoarea totala a primului proiect este de 3.000.000 euro (cu TVA), bugetul Spitalului Judetean este de 2.000.000 euro, bugetul Spitalul Grof Tisza Istvan din Berettyoujfalu este de 700.000 euro, iar al Municipiului Hajduboszormeny este de 300.000 de euro. Cofinantarea pe care trebuie sa o asigure Spitalul Judetean este de 2%, adica de 40.000 de euro.

Managerul Gheorghe Carp a detaliat beneficiile pe care le va aduce aceasta linie automata pentru Laboratorul de analize medicale al Spitalului Judetean, precizand ca transportul probelor intre sectii si laborator se va face in cateva secunde, va scadea semnificativ timpul necesar analizelor medicale, cu incidenta mare pentru cazurile de urgente unde se fac 31% din analize, vor scadea semnificativ riscurile generate de erori umane (contaminarea sau incurcarea probelor), vor scadea costurile operationale si in final se va imbunatati sanatatea populatiei printr-o mai buna informare in ceea ce priveste preventia si identificarea timpurie a bolilor. in plus, eficienta cost/analiza si eficacitatea sistemului ar deschide calea centralizarii serviciilor publice de analize medicale.

Tot in cadrul Programului de Cooperare transfrontaliera Romania-Ungaria, Spitalul Judetean va depune maine si proiectul prin care se urmareste reabilitarea si dotarea Sectiei de Ginecologie a Spitalului Clinic Judetean (bloc operator, ATI si sectie cu paturi). Valoarea acestui proiect este tot de 3.000.000 euro (cu TVA), din care Spitalului Judetean ii revin 1.200.000 euro, Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara – 1.200.000 euro, iar Universitatii din Debrecen – 600.000 de euro. Cofinantarea pe care trebuie sa o asigure Spitalul Judetean este de 2% adica 24.000 de euro.

Un nou corp de cladire in curtea Spitalului Municipal, destinat exclusiv pediatriei

In continuarea conferintei de presa, Maria Silaghi, managerul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, a prezentat obiectivele noi de investitii pe care le are Spitalul Municipal, pe langa lista de investitii in valoare de cca 2 milioane de euro.spitalui Gavril Curteanu

Aceste noi investitii privesc construirea unui nou corp de cladire, format din parter+5 etaje, care sa deserveasca exclusiv specialitati pediatrice si care sa aiba legaturi functionale cu corpul C1 si C7 existente in acest moment la Spitalul Municipal. Aceasta investitie se va ridica la 10-12 milioane euro si va fi finatata de Primaria Oradea si din veniturile proprii ale spitalului.

Managerul Maria Silaghi a explicat cum va functiona aceasta cladire noua: „Acesta cladire va fi destinata exclusiv pediatriei, va dispune de 250 de paturi si va fi impartita astfel: parter – urgente cu explorari functionale, etajul I – Neurologie pediatrica si psihiatrie pediatrica, etaj II – Pediatrie I, etaj III – Pediatrie II si compartimentele de oncologie pediatrica si hematologie pediatrica, etajul IV – Chirurgie si ATI, iar la etajul V va fi sectia Pediatrie III cu blocul alimentar. Tot in acest corp de cladire vor functiona si bolile infectioase copii, care vor  fi asistati de medici de la Boli Infectioase adulti, cu mentiunea ca se va comunica cu partea destinata copiilor printr-o usa securizata, deci nu va avea acces oricine acolo. Tot la etajul V va functiona sectia de TBC copii cu usa securizata, liftul si scarile fiind separate atat pentru infectioase, cat si pentru TBC copii”.

Cinci departamente  vor fi dotate cu echipamente de ultima generatie

O alta investitie care va fi facuta de Spitalul Municipal prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Ungaria 2014 -2020 este cea prin care se vor dota cu echipamente medicale de ultima generatie un numar de 5 departamente medicale: Centrul de Imagistica (1 RMN, 3 ecografe), laboratoarele din fiecare sectie vor fi dotate cu sistem de transport vacuum pentru probe de laborator si medicamente, Sectia ATI, Sectia Radiologie, Blocul Operator al Sectiei Chirurgie Adulti si Chirurgie Pediatrica.

Bugetul total al Spitalului Municipal este de 2.454.338 euro, din care: 2.086.187 euro – fonduri nerambursabile, 319.039 euro – bugetul de stat si 49.111 euro – contributia proprie a spitalului.

Tot in acest proiect este cuprinsa dotarea cu un sistem integrat de telemedicina,  care va fi interconectat cu partenerul maghiar al proiectului, dar si schimburi de practica pentru 30 de persoane din cadrul personalului medical al spitalului in vederea transferului de know-how cu Spitalul Central Judetean Bekes.

O alta investitie, pentru care contractul a fost deja incheiat, urmand sa se faca doar livrarea, consta in achizitia unui computer tomoraf in valoare de 1.200.000 lei, din care 1.000.000 lei finantare de la Primaria Oradea, iar diferenta de 200.000 de lei din veniturile proprii ale spitalului.

Managerul Spitalului Municipal, d-na Maria Silaghi a vorbit si despre  noua constructie destinata activitatii didactice a medicilor integrati clinic, cu studentii de la Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea, constructie care sa fie dotata cu o sala de amfiteatru, prevazuta cu 175 locuri, bloc alimentar cu o sala de mese de 300 de locuri, vestiare si doua incaperi pentru  secretariat.

 

Aceasta constructie noua va deservi si activitatea administrativa  a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea si va fi dotata si cu locuinte de protocol. Pentru realizarea acestei investitii urmeaza sa fie comandat un studiu de fezabilitate.

Ne găsiți și pe Google News