Florica Chereches: Românii au dreptul să spună ce gândesc!
Florica Chereches

Florica Chereches: Românii au dreptul să spună ce gândesc!

Intr-o interventie facuta in parlament, deputatul liberal de Bihor, dna. Florica Chereches, critica recentele atacuri impotriva exprimarii libere a oamenilor si jurnalistilor deopotriva, semnaland faptul ca unele persoane au tendinta de a restrange dreptul la libera exprimare.

Săptămâna trecută auzeam la un post de radio că 11 persoane din Teleorman au fost invitate să dea explicații la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, fiind acuzate că au distribuit pe Facebook sau au dat „Like” la o postare care conținea un articol din presa locală. Persoanele citate au primit acasă un plic voluminos în care li s-au adus la cunoștință acuzele, formulate în urma unei plângeri de către o doamnă care era direct vizată în acel articol critic, fina primarului din localitate. Înțeleg că articolul pornea de la un caz anume și făcea apoi observații generale asupra fenomenului corupției care se găsește în unele administrații locale. Unii din cei acuzați susțin că nici nu o cunosc pe doamna la care făcea referire articolul. Nu vreau să intru în fondul problemei, dar nu pot să nu observ că oamenii sunt din ce în ce mai puțin liberi să spună ce gândesc, dacă li-s urmărite până și  distribuirile  pe Facebook, sau chiar și un nevinovat „Like”“, spune deputatul Florica Chereches.

De asemenea deputatul critica modul in care CNCD a interpretat explicatiile date de purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, care a avut un punct de vedere, in contextul dezbaterii pentru susținerea inițiativei cetățenești, exprimandu-si doar viziunea crestina.

            “În urmă cu câteva săptămâni, după participarea la o dezbatere organizată de Coaliția pentru Familie la Parlament, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, domnul Vasile Bănescu, a fost acuzat și amendat de CNCD pentru că a spus printre altele că „suntem de acord cu educația sexuală, dacă este făcută așa cum trebuie”. În contextul dezbaterii pentru susținerea inițiativei cetățenești, domnul Bănescu și-a exprimat viziunea creștină asupra educației copiilor și tinerilor, în spiritul valorilor pe care le împărtășesc părinții acestora, fără a emite judecăți de valoare cu privire la o particularitate cercetată și descrisă de sociologi erudiți”, explica Chereches

            Tot recent, Președintele Iohannis a fost amendat de către CNCD pentru că a folosit termenul „penali”, atunci când s-a referit la cei care atacă justiția, mai spune deputatul liberal, aminteste deputatul

            De asemenea, dna. Florica Chereches, pomeneste, in interventia dansei, despre iesirea necontroloata a lui Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa ad-hoc pe holurile parlamentului, “Nu pot trece cu vederea amenințarea cu Codul Penal, făcută „prietenește”  – dupa cum s-a exprimat Liviu Dragnea, față de „anumiți ziariști” și „cetățeni” care au vorbit despre desființarea sau naționalizarea Pilonului 2 de pensii. Aceasta atitudine este o instigare la suprimarea libertății de expresie a jurnaliștilor independenți si este cu atât mai condamnabilă, cu cât în spațiul UE s-au înmulțit agresiunile politicienilor și violențele de tip mafiot împotriva presei libere.

            Am trăit mulți vremurile de tristă amintire în care libertatea de exprimare ne era  îngrădită, datorită  fricii partidului în frunte cu al său conducător iubit, că unii ar vrea să răstoarne regimul, să critice „marile realizări”, sau să afecteze cu vreo vorbă necugetată cultul personalității celui care se considera cel mai bun și priceput în toate. Românii și-au câștigat dreptul de a spune ce gândesc, fără a le fi teamă de consecințe. În România nu este loc de o „Lege a defăimării”, așa cum  propune Liviu Dragnea tot la doi ani, atrage atentia deputatul la finalul declaratiej politice.

Florica Chereches a mai atras atentia asupra libertatii de exprimare, dar si despre tendinta unora de a restrange aceste drepturi, care conform articolului 30 din Constitutia Romaniei sunt garantate si inviolabile si le cere parlamentarilor sa nu permita astfel de derapaje de la respectarea drepturilor si libertatilor constitutionale

Simați colegi, Articolul 30 din Constituția României spune că  „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”. Restrângerea libertății de exprimare este o caracteristică a statului totalitar, la care românii nu vor să se mai întoarcă. Haideți să nu permitem niciun fel de derapaje de la respectarea drepturilor și libertăților constituționale, ca să demonstrăm că am învățat ceva din greșelile trecutului!

loading...