Florica Chereches: „Pentru PSD, Educația este prioritate națională doar pe hârtie și în declarații”
Florica Chereches

Florica Chereches: „Pentru PSD, Educația este prioritate națională doar pe hârtie și în declarații”

noriel.ro
Intr-o declaratie politica, sustinuta de deputatul liberal Florica Chereches, in prima zi a sesiunii parlamentare din 2019, aceasta isi exprima ingrijorarea fata de alocarea bugetara la Ministerul Educatiei, insistand pe respectarea legii Educatiei Nationale, care prevede un 6% din PIB alocat pentru acest minister.

„La începutul fiecărui an, aștept cu speranță ca legea educației naționale să fie respectată prin alocarea a 6% din PIB pentru educație. Din păcate, de fiecare dată constat cu dezamăgire că pentru PSD, educația este o prioritate doar pe hârtie, realitatea fiind că și în acest an suntem departe de a avea o finanțare demnă pentru un stat membru UE”, a declarat Chereches

Apoi, intr-o analiza pe bugetul alocat in 2019, Educatiei, Florica Chereches explica, indignata, cum actuala guvernare minte cu cifrele pe masa, deformeaza realitate si cifrele, astfel incat sa le iasa calculele.

Educația primește anul acesta 33 miliarde de lei, cu 9,8 miliarde de lei mai mult decât în 2018, din care 5 miliarde lei vor merge către salarii. Asta înseamnă 3,02 % din PIB și o creștere cu 46,7 % a sumei de anul trecut, după cum declară triumfalist PSD-ul. Suntem departe de a fi optimiști, pentru că în 2018, bugetul aprobat a fost de 2,98%, iar cel realizat, de 2,21 %, iar creșterea de 46,7 % se raportează la bugetul realizat. Creșterea față de bugetul prognozat anul trecut, este de doar 0,04%!„, a mai declarat deputata liberala

orange.ro

Din totalul de 33 de miliarde nu mai puțin de 21,5 miliarde sunt cheltuieli cu salariile personalului. Ne-am aștepta ca  restul banilor să fie utilizați pentru a contribui la rezolvarea celor două mari probleme ale educației din România: abandonul școlar și  analfabetismul funcțional.

Nici vorbă! Dimpotrivă, 2,5 miliarde lei se folosesc pentru achiziția de tablete și table inteligente, ca și cum nevoile de bază ale învățământului ar fi fost deja rezolvate și ne permitem să trecem la următorul nivel, demn de secolul XXI în care trăim. Programul „Masă la școală”, susținut de PNL, a dus la reducerea abandonului școlar de la 6,1% la 1,3% în unitățile în care s-a implementat, dar Guvernul îl tot pilotează de 3 ani în aceleași 50 de unități școlare, deși recunoaște impactul pozitiv al acestuia. Un calcul simplu arată că, banii utilizați pentru achiziția de tablete și table,  ar putea finanța implementarea programului „Masă la școală” în aproximativ 2.500 de unități școlare„, mai spune Florica Chereches

Elevii din România au nevoie să învețe în școli în care să se simtă în siguranță, să aibă asigurate condiții igienico-sanitare corespunzătoare în școlile care să primească autorizație de funcționare. Au nevoie de laboratoare și ateliere moderne, manuale fără greșeli și livrate la timp,   profesori bine pregătiți, motivați și plătiți după valoarea muncii depuse și consilieri care să-i ajute să-și valorifice la maxim potențialul.

Toate acestea nu se pot realiza cu un procent de 3% din PIB, care nici măcar nu e gândit să acopere toate aceste nevoi menționate mai sus. Între timp, Bulgaria alocă 4,1 %, Finlanda 6,8%,  Danemarca 8,7% iar Suedia 7% din PIB. Acestea sunt țări care fac din educație cu adevărat o prioritate națională!        

Analizând propunerile bugetului educației pentru acest an, remarcăm nu doar evidenta subfinanțare, dar și risipirea puținilor bani alocați, pe programe care nu vin în întâmpinarea problemelor reale din sistem. Remarcăm de asemenea lipsa de viziune și lipsa oricărei intenții de a realiza corelarea dintre oferta educațională și cererea de pe piața muncii.

De aceea, solicit tuturor parlamentarilor să susțină amendamentele prin care Partidul Național Liberal va cere completarea bugetului pentru a răspunde nevoilor de bază enumerate mai sus!