Deputatul Florica Chereches cere APM Bihor sa nu acorde reautorizarea fermei de porci Nutripork SA
Florica Chereches Stiri Oradea

Deputatul Florica Chereches cere APM Bihor sa nu acorde reautorizarea fermei de porci Nutripork SA

Având în vedere că la data de 29 octombrie expiră valabilitatea Autorizației de mediu eliberată firmei Nutripork în 2007, iar firma a depus la APM Bihor documentația pentru a se reautoriza, deputatul PNL Bihor, Florica Chereches, in continuarea eforturilor de a rezolva „problema Nutripork„, a trimis o scrisoare APM Bihor, in care solicita acesteia, sa „analizați cu maximă atenție documentația și să luați în considerare istoricul de reclamații și sesizări venite de la cetățeni în ultimii 10 ani…” .

De asemenea, Florica Chereches aminteste faptul ca poluarea olfactiva venita de la Nutripork, este nu doar un factor de stres pentru populatie ci loveste in economia locala: „prețurile apartamentelor din cele mai afectate cartier, Ioșia Nord și Rogerius au scăzut din această cauză, că duhoarea provenită de la fermă afectează grav activitățile în aer liber, localurile de alimentație publică, cu terase și nu numai

Nu e permis ca un municipiu, reședință de județ, poartă de intrare în România, să sufere pentru că un agent economic crește porci în oraș

Având în vedere că în toți acești ani, proprietarul a sfidat toate solicitările populației și instituțiilor care s-au plâns de mirosurile neplăcute, sunt convinsă că nu intenționează să schimbe nimic, că s-a obișnuit că merge și așa, nu e nevoie de  investiții suplimentare pentru etanșeizarea completă a capacității de producție și a dejecțiilor. În vizitele mele pe teren am sesizat că nu erau îndeplinite nici măcar condițiile impuse de prima autorizație, care erau absolut minimale„, mai precizeaza deputatul

In continuare, deputatul aminteste APM Bihor ca i-a adus la cunostinta demersurile ei la Ministerul Mediul, al Sanatatii si Agriculturii.

În răspunsul primit de la Ministerul Sănătății se precizează că S.C. Nutripork S.R.L. Palota, a respectat condițiile de autorizare dar „având în vedere numărul mare de sesizări înregistrate la Primăria Oradea precum și la autoritatea locală de mediu (Garda de Mediu) și sănătate (DSP Bihor) privind mirosul neplăcut și consecutiv disconfortul  produs de funcționarea fermei aparținând S.C. Nutripork S.R.L. Palota, este puțin probabil ca procesele tehnologice de creștere intensivă a porcilor să respecte cele mai bune tehnici disponibile în domeniu”.

Pentru a-mi face demersul public, și a răspunde celor care mi-au cerut să fac ceva pentru a-i scăpa de mirosuri, am pus în cc media locală, care va informa populația. Așteptăm cu interes dezbaterea publică, pentru a participa cu mii de orădeni nemulțumiți, dornici să își spună punctul de vedere„, a mai precizat Florica Chereches in comunicat

Aveti mai jos scrisoarea trimisa astazi catre APM Bihor

În urmă cu mai bine de un an, mă adresam instituției pe care o conduceți, pentru a cere explicații pentru indiferența cu care sunt tratați zecile de mii de orădeni care au reclamat, în ultimii 10 ani, poluarea olfactivă la care sunt supuși acestia, din partea firmei Nutripork. Am cerut măsuri concrete pentru a se rezolva problema, menționând că în octombrie 2017 expiră autorizația de mediu.

Iată că am ajuns în octombrie 2017, autorizația expiră în câteva zile și firma v-a solicitat eliberarea unei noi autorizații. În acest interval, eu m-am adresat prin memorii Ministrului Mediului, al Sănătății și al Agriculturii, discutând cu domniile lor, pentru a-i face să înțeleagă situația și a le cere să facă ceva concret pentru a stopa acest deranj pentru orădeni. Am menționat și miniștrilor și domnului Pazuric, proprietarul firmei, că nu urmăresc închiderea fermei, dar nu e normal ca în 2017, un oraș european, poartă de intrare în România, să fie poluat cu duhoarea porcilor. Nu e normal ca zecile de mii de orădeni și zecile de mii de bihoreni să sufere din cauza unui proprietar de afacere care nu dorește să-și diminueze profitul pentru a investi în tehnologie.

De asemenea,  atât Ministerul Mediului, cât și Ministerul Sanatații au concluzionat că se impun măsuri suplimentare și că situația, așa cum este ea acum, nu corespunde normelor legale in vigoare.

Peste tot în Europa se cresc porci, dar fermele nu sunt în oraș și nu generază mirosuri insuportabile care se simt aproape  pe tot parcursul anului. Nu e normal ca prețurile apartamentelor din zonele cele mai afectate, Ioșia Nord și Rogerius, să scadă din cauză că oamenii vor să părăsească acele zone și nu e normal ca zonele de agrement și localurile din zonă să-și reducă numărul de clienți, din cauza activității Nutripork.

Decizia de a acorda o nouă autorizație de funcționare pe alți 10 ani, vă aparține în totalitate acum, iar consecințele  acordării ei, vor fi suportate de zeci de mii de orădeni. Vă rog, în numele acestor zeci de mii de orădeni și bihoreni, să evaluați cu cea mai mare atenție și responsabilitate situația și să nu eliberați autorizația, pentru că această firmă a demonstrat că nu îi pasă de ce spun oamenii și sfidează orice reclamație sau sugestie. Pe parcursul celor 10 ani, cetățenii au reclamat la Primărie, au semnat petiții online sau chiar pe liste, ziarele au relatat aceste nemulțumiri, dar nu s-a întâmplat nimic pentru că de fiecare dată, li se spunea că activitatea respectă toate condițiile de autorizare.

Asta, deși perdeaua forestieră lipsește cu desăvârșire, deși distanța impusă de lege nu e respectată, după cum menționează Raportul de amplasament elaborat recent. E evident că enzimele folosite la neutralizarea mirosurilor, sunt fie de slabă calitate, fie complet depășite, pentru că nu-și îndeplinesc menirea. De asemenea, batalurile nu sunt închise, dejecțiile fiind deversate chiar și sub cerul liber, într-o groapă, așa cum am constatat la câteva vizite în teren.  Recomandarea prevăzută în acea autorizație din 2007, ca ferma să plătească un laborator independent care să măsoare emisiile de gaze 3 zile consecutiv pe an, mi se pare aberantă, pentru că nu răspunde nevoii de a monitoriza permanent conținutul gazelor nocive din emisii, cum ar fi amoniacul și hidrogenul sulfurat. Pentru ca activitatea să nu  deranjeze locuitorii municipiului, ar trebui probabil ca tot circuitul să fie închis, să existe perdele de apă care să blocheze emanarea mirosurilor neplăcute și să se folosească enzime de calitate superioară. Nefiind specialist în domeniu și neavând competența sau autoritatea de a vă spune ce aveți de făcut sau care sunt cele mai bune practici în domeniu, vă cer doar să vă faceți datoria ca să asigurați orădenilor un aer respirabil, care să nu conțină substanțe care să afecteze sănătatea populației sau starea de confort a acesteia.

În concluzie, dacă în 10 ani de activitate, această firmă nu a reușit să respecte standardele de conviețuire, și nu a răspuns solicitărilor populației, sigur nu vor fi capabili s-o facă nici într-un viitor apropiat. De aceea, vă cer să nu acordați o nouă autorizație de mediu fermei Nutripork, anunțându-vă, totodată, că populația urmărește cu interes organizarea unei dezbateri publice, așa cum prevede legea, pentru ca mii de orădeni să participe și să-și spună punctul de vedere.

Citeste si: Ministerul Sanatatii, in cazul Nutriporc: „Este puțin probabil ca procesele tehnologice să respecte cele mai bune tehnici disponibile în domeniu”

Citeste si: „Cazul Nutriporc” pe masa Ministrului Mediului. Ce masuri se vor lua in perioada urmatoare

Citeste si: Demersurile impotriva mirosului de porci din Oradea, au ajuns la un nivel fara precedent.

Citeste si: Florica Chereches: „Solicit Guvernului României, să modifice condițiile de autorizare ale fermelor de porci”

Ne găsiți și pe Google News