In aceasta noapte Romania revine la ora oficiala. Ceasurile vor fi date inapoi cu o ora
Informatii utile

In aceasta noapte Romania revine la ora oficiala. Ceasurile vor fi date inapoi cu o ora

In noaptea de sambata spre duminica 28-29 octombrie, Romania revine la ora oficiala (UTC +2h). Ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, astfel ca ora 4.00 va deveni ora 3.00. Duminica, 29 octombrie, va avea 25 de ore si va fi cea mai lunga zi a anului, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

In fiecare an are loc schimbarea orei, prin renuntarea la ora de vara si revenirea la Timpul Legal Roman, in ultima duminica a lunii octombrie. Romania revine la ora fusului 2, cand diferenta fata de timpul universal coordonat (UTC) este de 2 ore, numita si ora Europei de Est. Ca urmare a acestei modificari vom dormi cu o ora in plus pe 29 octombrie.

Schimbarea orei nu modifica mersul trenurilor, circulatia urmand a se efectua conform orarelor prevazute, potrivit informatiilor furnizate de Societatea de Transport Feroviar CFR Calatori.

In Romania, orarul de vara a fost introdus pentru prima data, fara prea mare succes, in 1931 cand a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 171 din iulie 1931, Legea pentru stabilirea orei oficiale in Romania.

Incepand cu 1979, Ora de vara a fost instituita permanent in tara noastra si, pana in 1997, trecerea la Ora de vara s-a facut in ultima duminica a lunii martie, iar la orarul initial, in ultima duminica a lunii septembrie.

Incepand cu 1998, potrivit Ordonantei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la Ora de vara se face in ultima duminica a lunii martie, iar in ultima duminica a lunii octombrie dam ceasurile inapoi cu o ora.

Pe continentul european, schimbarea se face in toate tarile, cu exceptia Islandei, Belarusului, Turcia si Rusiei, tari care nu folosesc acest sistem. Schimbarea nu este insa simultana in toate tarile, din cauza diferentei de fus orar.

loading...