Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la un concert cu tematică religioasă.
Evenimente

Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la un concert cu tematică religioasă.

În preajma Zilei Morților, sărbătorită în calendarul romano-catolic cu începere din seara zilei de 1 noiembrie, iubitorii de muzică clasică vor putea audia Requiemul în re minor, KV 626 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Lucrare emblematică genului liturgic, Requiemul, va fi prezentat în faţa publicului meloman,  joi, 28 octombrie, ora 19.00 în sala Enescu-Bartók. Sub bagheta maestrului Jankó Zsolt, discursul sonor va fi unul complex, lucrarea fiind scrisă pentru orchestră, cor şi solişti. Soprana Lorena Puican, mezzosoprana Alexandra Leșiu, tenorul Eusebiu Huțan și basul Corneliu Huțanu sunt cei patru solişti invitaţi ai serii.

Requiemul în re minor este ultima lucrare compusă de Mozart. Fiind nefinalizată, aceasta a fost adusă ulterior la forma sa completă de către unul dintre discipolii geniului, Franz Xaver Süssmayr. Presimțindu-și sfârșitul prematur, se spune că Mozart a compus lucrarea pentru propria sa slujbă funerară. Compozitorul a reuşit să pună pe hârtie primele părți, până la emoționantul fragment Lacrimosa. Elevul său, Süssmayr, ajutat probabil de schițele profesorului, a dus la bun sfârșit compoziția. 

Acest concert complex se va afla sub bagheta maestrului Jankó Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit studiile universitare în România, completându-și mai apoi formarea profesională la Viena și Veneția. Ulterior, a participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări din Europa, precum Germania sau Elveția. Timp de cinci ani a fost dirijor asistent la Orchestra Festival din Budapesta, iar în prezent este invitat în calitate de dirijor de orchestre din străinătate și din țară.

interlink.ro

Soprana Lorena Puican s-a remarcat încă din liceu la o serie de concursuri de canto, ulterior devenind studentă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Pe parcursul anilor de studiu, a participat la cursuri de măiestrie susținute de artiști lirici de renume mondial, precum Viorica Cortez, Ramon Vargas, Nelly Miricioiu. Soprana Lorena Puican a susținut concerte alături de orchestra Filarmonicii din Cluj, orchestra Operei Maghiare și a Operei Române din același oraș. Un moment cheie al carieriei sale este debutul în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini, rol interpretat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Mezzosoprana Alexandra Leșiu este la rândul ei, absolventă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Distinsă cu nenumărate premii la concursuri de specialitate printre care Concursul Național al Liedului Românesc organizat de soprana Mariana Nicolesco şi concursul International Vocal Competition de la Hong-Kong, în anul 2018, Alexandra Leşiu debutează pe scena Operei Naționale Române din Cluj cu rolul Suzuki din opera pucciniană Madama Butterfly.

Tenorul Eusebiu Huțan a urmat cursurile Academiei clujene de cânt, la clasa profesorului Marius Vlad Budoiu. În perioada studenției și-a conturat şi şi-a dezvoltat formarea artistică, luând parte la cursuri de măiestrie susținute de personalități precum mezzosoprana Viorica Cortez și tenorul Teodor Ilincăi. Primele roluri abordate au fost din repertoriul mozartian, urmând apoi să debuteze pe scena Operei Naționale Române din Cluj în rolul lui Pong din opera Turandot de Giacomo Puccini. Astăzi, din repertoriul său fac parte și rolurile Nemorino (Elixirul dragostei-Gaetano Donizetti) și Alfredo (Traviata-Giuseppe Verdi).

Basul Corneliu Huțanu completează distribuția Requiemului. Studiile muzicale le-a început în orașul său natal, Brăila, la Liceul de Arte Haricleea Darclee. A urmat apoi cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, participând la cursuri de măiestrie și competiții artistice, precum Haricleea Darclee– Brăila, 2014. În anul 2018, Corneliu Huțanu devine solist la Opera Națională Română din Cluj. Repertoriul artistului liric conţine roluri importante din  opere precum Madama Butterfly, Tannhäuser, Macbeth, La Fanciulla del West și altele. 

Parteneri și sponsori ai Filarmonicii de Stat din Oradea: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Utopium SRL Oradea, Zile și Nopți Oradea, Durans

Parteneri media: Magic FM, Radio Vocea Evangheliei și Bihoreanul

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare la Agenția Filarmonicii orădene și online pe platforma bilete.ro: https://www.bilete.ro/w-a-mozart-requiem-in-re-minor-kv-626/

Accesul în sala de concert se face respectând condițiile naționale privind limitarea efectelor pandemiei, prin prezentarea certificatului digital care să confirme fie vaccinarea, fie trecerea prin boală.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0