Festivalul Ansamblurilor Maghiare de Dans Popular din Ardeal, desfăşurat la Oradea, un succes răsunător
Cultura

Festivalul Ansamblurilor Maghiare de Dans Popular din Ardeal, desfăşurat la Oradea, un succes răsunător

Sala Mare a teatrului a devenit neîncăpătoare duminică seara, cu ocazia Galei de închidere a Întâlnirii Ansamblurilor Maghiare de Dans Popular din Ardeal (EHTET). Seria de evenimente, al cărui program a inclus şase spectacole pentru adulţi şi copii, un workshop de tehnică teatrală, un atelier de creaţie, dezbateri-masă rotundă, un vernisaj de expoziţie, un concert, şi mai multe petreceri tip „casa dansului popular”, a fost găzduită, în acest an, de Ansamblul Nagyvárad al Teatrului Szigligeti.

În ultima zi a ediţiei XIII, 15 octombrie, a avut loc o Gală de închidere cu participarea tuturor celor cinci ansambluri folclorice maghiare din Transilvania. În cuvintele de închidere, Sándor Pásztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, sponsorul principal al festivalului, le-a mulţumit artiştilor veniţi la Oradea, dar şi publicului, pentru participare, şi totodată, i-a asigurat pe organizatori că instituţia pe care o conduce va susţine, în continuare, toate iniţiativele de o asemenea valoare.

Din partea corpului de specialişti care a urmărit toate cele patru zile de festival, balerinul, scriitorul şi criticul de dans Csaba Kútszegi a spus următoarele: „Toţi am fost de acord că întrebarea-cheie a viitorului ansamblurilor folclorice este cum vor putea să facă moştenirea de cântec şi dans popular interesantă şi actuală şi din punct de vedere teatral”. A adăugat: „Am fost bucuros să văd că ansamblurile transilvănene experimentează şi se îndreaptă spre alte genuri cu un curaj din ce în ce mai mare.”

Pe parcursul galei, fiecare ansamblu a prezentat câte-o coregrafie. Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita ne-a adus fragmente din spectacolul „Dincoace de munte, dincolo de munte”, în care apare lumea diversă şi colorată a secuilor din Ciuc – dincoace de munte, respectiv a ceangăilor din Ghimeş, adică de dincolo de munte. Coregrafii spectacolului au fost dansatorii ansamblului,  László Péter şi Zsolt Antal. A cântat formaţia lui Attila Mihó.

În continuare, a urmat reprezentaţia Ansamblului Trei Scaune, intitulată „Amintiri din Nagysajó”, coregrafată de Ignác Kádár şi Anett Nagypál.

A treia trupă care a urcat pe scenă a fost Ansamblul Nagyvárad, care şi-a prezentat cea mai recentă coregrafie, simfonia de dans „Dans Macabre”, pe opera omonimă de Ferenc Liszt, coregrafată de Csaba Györfi.

În continuare, Trupa de Dans „Udvarhely Néptáncműhely” a prezentat dansuri din Ghimeş („Gânduri despre strămoşi”, coregrafie: Ferenc Sára, muzică: Szabolcs Molnár, Hunor Román, GyörgyBajna), iar Ansamblul Artistic Mureşul a urcat pe scenă cu dansuri din Mădăraş (coregrafie: János Varga).

Între reprezentaţii, directorul general al Teatrului Szigligeti, Katalin Czvikker, respectiv Levente  Dimény, directorul artistic al Ansamblului Nagyvárad, le-au înmânat ansamblurilor participante plachete create de artistul plastic Noémi Jankó Szép, instalaţii-pictură simbolizând misiunea comună, dar şi drumurile diferite ale ansamburilor, realizate de Imola Tőkés, multitalentata dansatoare a Ansamblului  Nagyvárad, respectiv vinuri din crama lui József Szőnyi.