Romania in pragul epidemiei de gripa, numarul deceselor a ajuns la 20. In Ungaria a fost declarata deja „Epidemie de Gripa”
Sanatate

Romania in pragul epidemiei de gripa, numarul deceselor a ajuns la 20. In Ungaria a fost declarata deja „Epidemie de Gripa”

Romania se afla deja in pragul unei epidemii de gripa, dupa ce saptamana care a trecut a fost una epidemica. In acest moment, numarul de imbolnaviri a trecut de 1500 de cazuri si s-au inregistrat 20 de decese cauzate de gripa de tip AH1N1.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea spune că cele 20 de persoane decedate până acum din cauza gripei „au avut în comun un singur lucru, nu erau vaccinate” si „Din cele 20 de persoane decedate – 16 au avut condiţii medicale preexistente„.  

Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal„, a precizat ministrul Sorina Pintea.

Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna aceasta, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.

interlink.ro

În acest moment, în România, există zone unde virusul gripal circulă mai intens: București, Constanța, zona de vest a țării. Totuși, din toate județele s-a raportat o creștere a numărului de cazuri de viroze respiratorii.

Ce înseamnă săptămână epidemică – creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică. 

Pentru o perioadă epidemică este nevoie, însă, de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice (ce îndeplinesc criteriile de mai sus). 

Criterii de evaluare a formelor de manifestare a gripei, agreate de Organizația Mondială a Sănătății (sursa: Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile):
  • focar local – creșterea morbidității peste nivelul așteptat la nivel local (județ) sau focare în două sau mai multe colectivități din județ, cu confirmări de laborator.
  • activitate regională – creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în unul sau mai multe județe din teritoriul de supraveghere regional, dar numai cu confirmări de laborator.
  • săptămână epidemică – creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel putin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.
  • perioadă epidemică – succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (care îndeplinesc criteriile de mai sus).
  • epidemie extinsă – creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestor regiuni totalizând 50% sau mai mult din populația totală a țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri ale numărului îmbolnăvirilor.

Ne găsești și pe Google News