European Music Open – editia a II-a, 2017 in Oradea
Evenimente

European Music Open – editia a II-a, 2017 in Oradea

Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul domnului Alexandru Badea, al Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea, Teatrului de Stat „Regina Maria”, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi al Muzeului Ţării Crişurilor, organizează ceea de-a doua ediție a festivalului cultural de talie europeană, intitulat European Music Open.

Festivalul se va desfăşura în trei locaţii reprezentative din Oradea (Teatrul Regina Maria, Muzeul Țării Crișurilor, Basilica Romano-Catolică, ) timp de 5 zile, în perioada 7-11 iunie 2017.

Detalii privind acest eveniment au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de către organizatorii evenimentului, Alexandru Badea – tenor, Mihai Jurca –  directorul executiv al Asociaţiei de Promovare a Turismului și doi dintre artiștii care vor participa la festival: Renato Zanella, balerin și coregraf, precum și Andras Palerdi, solistul Operei de Stat din Budapesta.

Citeste si: An bogat in evenimente in Oradea, in 2017. Ce evenimente ne pregatesc Primaria si APTOR

Legat de iniţierea acestui eveniment, domnul Alexandru Badea, de origine orădean, tenor renumit pe plan internaţional, a menţionat că realizarea cu succes anul trecut a primei ediții a festivalului European Music Open a demonstrat că orădenii doresc să participe la  o întâlnire anuală a personalităţilor europene, iar festivalul a devenit un festival foarte căutat.

La fel ca anul trecut, această ediţie  a festivalului oferă publicului ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, literelor, managementului şi a muzicii, printre care putem aminti:

Ingo Glass – sculptor german născut la Timișoara este considerat unul dintre reprezentant de seamă al artei concrete și avangardiste.

Robert Meyer – membru al Burgtheater din Viena, director general al Volksoper Viena – Austria. Unul dintre cei mai apreciați actori din spațiul german. A jucat în numeroase producții de teatru, film, operetă, musical.

Renato Zanella – balerin, coregraf, regizor de operă – Italia. Între anii 1995-2005 a fost directorul Ansamblului de Balet al Operei de Stat din Viena. Semnează coregrafia momentelor de balet din cadrul Concertului de Anul Nou de la Viena. Între anii 2011-2015 a fost directorul artistic al Baletului Operei Naționale din Grecia. Din iulie 2016 este coordonator artistic al ansamblului de balet al Operei Naționale Române, București.

Marius Burkert – dirijor – Opera Graz, Austria. Tânărul și talentatul dirijor austriac a colaborat deja cu importante teatre din Europa cum ar fi: Teatrul de Stat Hanovra, Tiroler Landestheater, Volksoper Viena, Klagenfurt Theater și altele. Din 2007 este prim-dirijor al Operei din Graz și din 2004 prim-dirijor al unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri de operetă din spațiul german, Lehar Festival, Bad Ischl – Austria.

Alexandra Reinprecht – soprană – Austria. Cu o importantă carieră internațională, Alexandra Reinprecht este una dintre cele mai apreciate soprane ale generației sale. O prezență constantă în producțiile Operei de Stat din Viena, Volksoper Viena, Komische Oper Berlin, Opera din München, Opera Helsinki.

Andras Palerdi – bass – Budapesta, Ungaria. Solist al Operei de Stat din Budapesta, Andras Palerdi are o importantă carieră internațională.

La rândul lor, cei doi artiști prezenți la conferința de presă s-au arătat încântați de invitația de a participa la acest festival și au considerat că Oradea este un oraș impresionant, unde locuitorii respectă valorile culturale. Renato Zanella  a menționat că orădenii vor avea posibilitatea să participe la o ediție specială la Gala de balet în cadrul festivalului European Music Open, la o premieră, o creație proprie Bolero, prezentată pentru prima oară în România, iar Andras Palerdi a spus că Requiem-ul lui Verdi, spectacol la care vor participa soliști ai Operei de Stat din Viena și Budapesta, va fi o piesă care îndeamnă de fapt artiștii și publicul orădean la o rugăciune comună.

Achiziţionarea biletelor se va putea face începând din a doua jumătate a lunii aprilie, la casieria Teatrului Regina Maria sau online de pe biletmaster.ro .

Programul Festivalului European Music Open – ediția a II-a

Miercuri, 7 iunie Ingo Glass – Expoziție Muzeul Țării Crișurilor (prezentare Aurel Chiriac, directorul Muzeului).

Joi, 8 iunie Verdi: Requiem – Basilica Romano-Catolică – ora 18:30. Soliști ai Operei de Stat din Viena și ai Operei de Stat din Budapesta. Dirijor: Marius Burkert. Participă corul și orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea.

Vineri, 9 Iunie Gală de balet – Teatrul Regina Maria. Coregrafia: Renato Zanella. Participă balerini de la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Budapesta și Opera Națională Română București

Sâmbătă, 10 Iunie – Colocviu – Teatrul Regina Maria: „Un cvartet”.  Participă: Călin Andrei Mihăilescu, Cătălin Ștefănescu, Horia Roman Patapievici, Andrei Vieru.

Duminică, 11 Iunie – Gală de operetă – Teatrul Regina Maria, cu participarea extraordinară a soliștilor de la Volksoper Viena, dirijor: Marius Burkert – Opera din Graz. Participă corul și orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.

loading...