Echipamentele de pe Via Ferrata Suncuius au fost testate cu succes
Turism

Echipamentele de pe Via Ferrata Suncuius au fost testate cu succes

La începutul acestui an, clubul CASSIO Montana a testat cu success, alături de Salvamont Salvaspeo Bihor echipamente utilizate în amenajarea și parcurgerea de trasee de via ferrata.

Specificul traseelor de Via Ferrata este acela ca organismul cataratorului se afla sub posibilul impact al unor factori de cadere foarte, foarte mari.

Echipamentele individuale de via ferrata au caracteristici constructive adecvate si care permit absorbirea socului de catre echipament, protejand cataratorul.

Echiparea traseelor de via ferrata in partea lor fixa (de amenajarea peretilor), raspunde deasemenea unor conditii de siguranta.

Aproape toate echipamentele alpine (cu exceptia corzilor dinamice), sunt descrise prin nominalizarea unor valori statice privind efortul suportat. Punctul “ambiguu” (practic total nedocumentat), este cel referitor la fixarea ancorelor in stanca (exista vagi referinte, fără standard, pentru fixarea acorelor in beton, dar nu in stanca)…
Complementar testului decisiv (filmat in acest material), cei de la Salvamont Salvaspeo Bihor au facut teste referitor la solicitarea statica axiala asupra ancorelor fixate in perete.

Din pacate nu exista o “formula magica” care sa echivaleze efortul static cu socul dinamic (sau invers).
Iar cum o situatie de cadere reala, implica automat o abordare gen “soc dinamic”, am recurs la experimentul descris in prezentul material (adica la o testare dinamica).

Astfel am amenajat 4 segmente de traseu de via ferrata de 3,5 m, pe care se pot realiza caderi in gol de aproximativ 4m. Pe aceste segmente am aruncat in gol o greutate de 80 kg care era suspendata cu o bucla de chinga expres Beal (2,2 kN) terminata cu o carabiniera cu blocare Beal (3 kN). Carabiniera culiseaza pe un cablu pana la o ancora in care tamponeaza pentra a opri caderea. Cablul si ancora superioara au fost comune in cele 4 lansari (s-a mutat doar cablul de pe o ancora pe alta, in partea inferioara).