Anunțuri publicitare
DSP Bihor: 49 de cazuri de gripa de tip A si B, inregistrate in Bihor, in acest sezon
Sanatate

DSP Bihor: 49 de cazuri de gripa de tip A si B, inregistrate in Bihor, in acest sezon

Evoluţia numărului îmbolnăvirilor prin infecţii acute respiratorii la populaţia judeţului Bihor se află peste limita superioară a intervalului de valori specific sezonului (aşteptat).

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna  19.02.2018 – 25.02.2018, au fost raportate :

  • 7322 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în scădere faţă de săptămâna precedentă (8025  cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (4244 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2016-2017). Din cele 7322 cazuri au necesitat internare 53 cazuri.
  • 1911 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie, în scădre faţă de săptămâna precedentă (2271  cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (933 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2016-2017). Din cele 1911 cazuri au necesitat internare 197 cazuri.

În sezonul 2017/2018 au fost confirmate 49 cazuri de gripă – rezultatele pozitive au fost primite la D.S.P. Bihor din cele 67 de cazuri la care s-au recoltat probe pentru examenul serologic. Până azi, 27.02.2018, au fost raportate către D.S.P. Bihor un număr de 6 decese la pacienţi cu diagnostic serologic de gripa (din care 3 cu virus gripal tip A şi 3 cu virus gripal tip B).

Recomandari ale DSP Bihor

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor recomandă cetăţenilor să respecte, în caz de temperaturi atmosferice scăzute, următoarele măsuri:

  • Să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig.  În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea de mijloace de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi, îmbrăcăminte şi încălţăminte – adaptate condiţiilor meteorologice şi care să nu exercite presiuni pe circulaţia vasculară a extremităţilor (să nu fie strâmte).
  • Să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate (vegetale), fructe, legume.
  • Să evite consumul în exces de băuturi alcoolice şi cafea; să fie evitat  fumatul şi încăperile cu fum de ţigară.
  • Să acorde o atenţie specială copiilor – evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
  • Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi/sau respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării (agravării) bolilor preexistente în condiţii de temperaturi scăzute.
  • Încălzirea corespunzătoare a locuinţelor (în dormitor trebuie să fie minim 19°C) şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon,
  • Angajaţii care au locurile de muncă din aer liber (spaţii deschise) – de exemplu: construcţii, salubritate, alpinişti utilitari etc. – în caz de temperaturi sub 0 (zero) grade Celsius, sunt sfătuiţi să se adăpostească câte un sfert de oră, la un interval de două ore, în spaţii încălzite şi să consume lichide calde (ceai) astfel încât rezistenţa generală a organismului să nu le fie afectată de expunerea prelungită la frig,
  • Să evite expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic).
Anunțuri publicitare
loading...