Document: Laura Codruta Kovesi favorita la functia de Procuror-Sef al Parchetului European
Juridic

Document: Laura Codruta Kovesi favorita la functia de Procuror-Sef al Parchetului European

Fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi este favorită pentru a ocupa functia de procuror-sef al Parchetului European. Laura Codruta Kovesi s-a clasat pe primul loc la selectia organizata de comisia de specialisti, care a transmis lista primilor trei clasati dupa interviul de la finalul saptamanii trecute.

Rezultatul selecţiei a fost transmis Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European, forurile care vor lua decizia numirii procurorului-şef al Parchetului European.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat la informația că fosta șefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost selectată pe primul loc pentru poziţia de procuror-şef al Parchetului European, instituție ce ar urma să înceapă să funcționeze din 2020. 

Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi şi vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE, mâine dimineaţă (marți – n.r.) voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de justiţie„, a declarat Tudorel Toader pentru site-ul stiripesurse.ro, citat de News.ro.

Scrisoarea semnată de șeful panelului de selecție, Ulrike Haberl-Schwarz, este adresată astfel ministrului de justiție al statului care asigură Președinția Consiliului UE, nimeni altul decât Tudorel Toader, cel care a declanșat și obținut demiterea lui Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România. Astfel, Tudorel Toader ar putea să pună pe ordinea de zi a Consiliului JAI numirea viitorului procuror-șef UE.

Decizia de numire a noului procuror-șef european va trebui luată de Parlamentul European și de miniștrii celor 28 de state membre UE, reuniți în Consiliul UE (formatul JAI). 

Kovesi e urmată pe lista scurtă de 2 procurori: Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Document kovesi favorita procuror sef UE

 

Ne găsiți și pe Google News