Demersurile impotriva mirosului de porci din Oradea, au ajuns la un nivel fara precedent.
Stiri Oradea

Demersurile impotriva mirosului de porci din Oradea, au ajuns la un nivel fara precedent.

Continuând demersurile pentru rezolvarea problemei mirosurilor provenite de la ferma de porci, care deranjează locuitorii municipiului Oradea, în urmă cu câteva săptămâni, deputatul Florica Chereches, a adresat câte un memoriu Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății. 

În răspunsul primit, saptamana trecuta de la Ministerul Sănătății se precizează că S.C. Nutripork S.R.L. Palota, a respectat condițiile de autorizare daravând în vedere numărul mare de sesizări înregistrate la Primăria Oradea precum și la autoritatea locală de mediu (Garda de Mediu) și sănătate (DSP Bihor) privind mirosul neplăcut și consecutiv disconfortul  produs de funcționarea fermei aparținând S.C. Nutripork S.R.L. Palota, este puțin probabil ca procesele tehnologice de creștere intensivă a porcilor să respecte cele mai bune tehnici disponibile în domeniu”.

Asa dupa cum stim deja, cu totii, rolul principal în rezolvarea problemei mirosurilor provenite de la ferma de porci care deranjează locuitorii municipiului Oradea de atâția ani, îi revine, pana la urma, Ministerului Mediului, care, prin intermediul Agenției regionale de mediu din Cluj, va elibera probabil o nouă Autorizație de mediu firmei SC Nutripork SRL, după expirarea prezentei autorizații, în octombrie 2017.

Acesta e motivul pentru care, în urmă cu câteva săptămâni, deputatul Florica Chereches, a depus la Ministerul Mediului atât un memoriu, cât și o interpelare, pe tema fermei de porci din Oradea.

În memoriu, am solicitat să se efectueze investigații suplimentare și să se modifice condițiile de autorizare pentru astfel de ferme, impunând măsuri care să reducă și chiar să elimine disconfortul olfactiv. Modificarea urgentă a acestor norme și impunerea de măsuri suplimentare fermelor de porci și de pui care funcționează în mai multe localități din județ, sunt o necesitate și o urgență atât pentru locuitorii municipiului Oradea cât și pentru alți bihoreni afectați de duhoarea emanată de aceste ferme„, precizeaza Florica Chereches, intr-un comunicat

Deputatul Florica Chereches a mai adaugat ca: „În răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Mediului,  se precizează că S.C. Nutripork S.R.L. Palota, a respectat condițiile de autorizare dar și că autorizația integrată de mediu trebuie să conțină, printre altele, valori limită de emisie, care să asigure că în condiții normale de funcționare  emisiile nu depășesc valorile limită de emisie asociate celor mai bune tehnici disponibile. În document se  menționează că Documentul de referință privind cele mai bune tehnici disponibile pentru activitatea de creștere intensivă a păsărilor și a porcilor a fost revizuit și actualizat la nivelul Uniunii Europene și în data de 21.02.2017 a fost publicat în jurnalul oficial al UE„.

Astfel, în conformitate cu prevederile legale, autoritatea competentă pentru  protecția mediului  responsabilă cu emiterea autorizației integrate de mediu, în speță APM Bihor are obligația să ia măsurile necesare pentru ca „Toate condițiile din autorizația integrată de mediu pentru instalația respectivă să fie reexaminate și, dacă este necesar, actualizate, în vederea asigurării conformării cu prevederile Legii nr. 278/2013”

În plus, în răspuns se precizează că „autoritățile competente pentru protecția mediului cu responsabilități în emiterea autorizației integrate de mediu pot impune instalațiilor condiții mai restrictive de autorizare decât cele rezultate din utilizarea celor mai bune tehnici disponibile, în conformitate cu legislația incidentă în vigoare în domeniul emisiilor industriale” și „să ia în considerare caracteristicile tehnice ale instalației, localizarea geografică a acesteia și condițiile locale de mediu. Mai mult, autoritățile administrației publice locale pot refuza emiterea certificatelor de urbanism/autorizațiilor de construire necesare unor dezvoltări ulterioare ale instalațiilor”.

În răspuns se mai afirmă că, „pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației integrate de mediu, cu modificările și completările ulterioare, participarea autorităților implicate la procedura de emitere a autorizației integrate de mediu, se realizează în cadrul Colectivului de analiză tehnică, organizat la nivelul județului unde se află amplasamentul activității”.

La interpelarea depusă, de Forica Chereches, domniei sale i s-a răspuns că: „în urma verificărilor efectuate s-a transmis Raportul de control către:
  • Ministerul Sănătăți pentru a analiza oportunitatea modificării Ordinului nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică  privind mediul de viață al populației, inclusiv mărirea distanței dintre fermele zootehnice și zonele rezidențiale;
  • Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului în vederea monitorizării permanente în scopul prevenirii unor incidente de mediu, conform atribuțiilor conferite de legislația în vigoare”.

Cunoscuta ca o activista pentru apararea intereselor cetatenilor Oradiei, Florica Chereches nu este la prima actiune de acest gen. „Lupta” domniei sale cu mirosul pestilential de porci, a inceput inca din 2016, prin diverse actiuni, culminand cu intalnirea, la Bucuresti, cu dl Raul Pop, Secretar de Stat in Ministerul Mediului, la acea vreme, pentru a prezenta un dosar ce contine o serie de documente ce dovedesc faptul ca Nutripork incalca legea. Acel dosar a ajuns pe masa ministrului mediului de la acea data Cristiana Pașca Palmer.

Tot in acest sens, in luna martie, anul curent, deputatul Florica Chereches, a depus un memoriu la Ministrul Mediului, dl Daniel Constantin (schimbat intre timp), referitor la mirosul de porci care afectează Oradea și multe alte localități din Bihor, cerandu-i să verifice condițiile de autorizare, având în vedere că în octombrie expiră autorizația dată fermei Nutripork.

Voi urmări în continuare implementarea măsurilor sugerate firmei Nutripork,  atât de Ministerul Mediului cât și de al Sănătății, astfel încât, condițiile de autorizare și funcționare ale fermelor de animale să fie modificate și impuse în noua Autorizație de mediu, pentru a nu afecta starea de bine și de confort a populației, activitățile recreative în aer liber și turismul din această poartă minunată de intrare în România„, a atras atentia, Florica Chereches, in finalul comunicatului transmis la redactie.

Una peste alta este clar pentru toata lumea ca este necesar sa se ia masuri pentru ca activitatea generatoare de profit a unei firme să nu afecteze starea de bine și de confort a populației, activitățile comerciale ale micilor întreprinzători și evenimentele desfășurate în aer liber, și să nu zădărnizească eforturile Primăriei de a dezvolta Oradea ca destinație turistică națională și internațională.

Intre timp, crescatorii de porci din Romania, printre care si Nutripork SA, ar putea primi ajutoare de stat care pot ajunge si la 2.5 milioane de euro pentru o singura ferma. Asta prevede un proiect de lege votat, marti, de Camera Deputatilor.

In concluzie, putem spune ca demersul initiat in urma cu cativa ani de Primaria Oradea si continuat in 2015 de Nadia Pal, sprijinita fiind de Organizatiile Civice din Oradea si o parte a presei locale (Bihoreanul si infoOradea), iar din 2016 sustinut si de deputatul Florica Chereches, a ajuns la un nivel fara precedent. Problema mirosului, generat de firmele ce polueaza aerul, in marile orase ale tarii, este una de actualitate. Cazuri ca in Oradea si judetul Bihor sunt intalnite si in orase precum, Timisoara, Satu Mare, Bacau, Bistrita, Giurgiu, Turnu Magurele, Braila, Constanta, Bucuresti (in unele sectoare) si altele.

Citeste si: Deputatul Florica Chereches a depus o initiativa legislativa pentru combaterea ambroziei

Ne găsiți și pe Google News