Coreea de Nord anunta suspendarea testelor nucleare. Reactii internationale
Extern

Coreea de Nord anunta suspendarea testelor nucleare. Reactii internationale

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat sâmbătă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord, informează agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.

“Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale”, a transmis agenţia de presă oficială KCNA din Coreea de Nord, preluată de Yonhap. KCNA a precizat şi că va fi închis un poligon nuclear din nordul ţării “pentru a garanta transparenţa suspendării testelor nucleare”.

Toate cele şase teste nucleare nord-coreene au fost efectuate în poligonul Punggye-ri din provincia de nord-est, începând din 2006, reaminteşte Yonhap. Ultimul, cel mai puternic, a avut loc în septembrie anul trecut.

Preşedinţia Coreei de Sud a comunicat sâmbătă că decizia Coreei de Nord de a suspenda testele nucleare şi cu rachete constituie “un progres semnificativ către denuclearizarea peninsulei coreene, dorită de întreaga lume”, transmite Yonhap. Anunţul de la Phenian privind moratoriul nuclear “va crea un context foarte pozitiv pentru succesul summitului inter-coreean şi a celui americano-nord-coreean”, arată declaraţia preşedinţiei de la Seul.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a salutat vineri seara (după ora locală) decizia Coreei de Nord de a suspenda testele nucleare şi cu rachete, informează Reuters.

 

loading...