Consilierul Judetean Sebastian Lascu in razboi deschis cu Consiliul Judetean Bihor
Stiri Bihor

Consilierul Judetean Sebastian Lascu in razboi deschis cu Consiliul Judetean Bihor

noriel.ro
In conferinţa de presă din data de 08.03.2018, Consilierul Judetean Sebastian Lascu, a prezentat  o altă realitate decât cea servită de actuala conducere a Consiliului judeţean Bihor, cu privire la activitatea acesteia şi cu privire la raporturile dintre conducere şi consilierii judeţeni.

În cadrul acestei conferințe Sebastian Lascu prezentat unele demersuri făcute de acesta, în calitate de consilier judeţean – membru în comisia pentru protecția mediului, turism și agricultură şi rezultatele obţinute în urma acestor demersuri.

Am făcut aceste precizări ca să fie destul de clar de ce am o preocupare legată de dezvoltarea turismului în judeţul Bihor şi nu doar în zona Şuncuiuş aşa cum le place unora din conducerea Consiliului să spună şi să dezinformeze, ba mai să şi spună de posibilă existenţa a unui conflict de interese”, a spus Sebastian Lascu

Mergând pe logica celor din Consiliul Judetean, toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în turism şi fac propuneri oricărui for legislativ, probabil, ar trebui să fie reclamaţi sau să le fie închisă afacerea pentru că nu e normal ca aacestia să facă propuneri, propunerile putand veni doar din artea celor care condu. “O abordare bolşevică dar nu e de mirare deloc având în vedere că atât PSD cât şi UDMR de a lungul anilor au aplicat metoda pumnului în gură”, dupa cum a declarant Sebastian Lascu

decathlon.ro

Prin urmare dacă tot sunt în comisia de turism şi pot să schimb, să ajut la dezvoltarea turismului am început să mă ocup cu preponderență de acest aspect , atât cu propuneri cât şi cu colectarea de informaţii cu privire la modalitatea în care Consiliul judeţean Bihor foloseşte resursele băneşti pe care le are la dispoziţie şi pe care le-a utilizat în anul care a trecut…şi se pare că am deranjat, la modul rău din moment ce s-a activat întreaga poliţie politică UDMR PSD”, a mai spus consilierul Lascu

În cadrul conferinței a fost prezentat cadrul legal sub care acesta isi desfășoara activitatea, în calitate de consilier județean, și cadrul legal în care funcționează Consiliul Județean Bihor cu privire la unele atribuții și obligații:

Articolele 4,20,33,42,45,50,56 din legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali și articolele 43,44,45, 91 alin(1) din legea 215/2001 legea administrației publice locale.

In baza acestor articole de lege şi în baza acestor drepturi garantate de lege, Lascu a făcut următoarele demersuri :

In continuare, Sebastian Lascu dezvolta primul demers facut de acesta:

În data 08.11.2017 am depus la registratură CJB un proiect de hotărâre de consiliu judeţean ( atașat in mail) pentru achiziţionarea şi amplasarea unor containere de tip duș toaletă în 3 zone cunoscute şi anume : Munții Apuseni  Glăvoi- Padiș, defileul Crișului Repede – zona Vadu Crișului – Șuncuiuș.

Conform legii 215/2001 Președintele avea obligația legală de a îl pune pe ordinea de zi. Prin urmare i-am solicitat în mod public președintelui Pasztor să respecte legea și să nu mai mintă alături de vicepreședintele Mang cu privire la nelegalitatea acetui proiect și cu privire la lipsa de atribuții legale a CJ bihor în această speță.

Mi s-a părut firesc să vin cu acest proiect de hotărâre, având în vedere că în aceste zone există un număr extrem de redus de campinguri autorizate dar totuși există un număr impresionant de turiști care aleg aceste destinații și utilizează cazarea la cort sau rulotă.

Așadar pentru a oferi condiții decente și minime celor care ajung în aceste zone, pentru a putea  feri de poluare aceste areale și pentru o dezvoltare sustenabilă, am considerat că se impune achiziționarea unor containere modulare care să conțină dușuri și toalete care să fie conectate la sursă de apă, electricitate și canalizare acolo unde locația permite sau cu funcționare pe bază de panouri fotovoltaice şi fosă septică ecologică acolo unde nu există sursă de curent clasică și canalizare.

Prin urmare le-am solicitat celor doi conducători Pasztor și Mang să nu mai mintă, să nu amenințe și să respecte legea.

Să se uite în grădina lor după cei cu interese economice directe în plenul Consiliului Județean Bihor – doamna Stela Babău care deși este consilier județean și director  ADI Ecoland (ADI finanțat de către CJ Bihor) prin votarea bugetului CJ Bihor în anii 2016, 2017, si-a votat implicit salariul de angajat la ADI -prin urmare conflict de interese mai mare nu cred ca este.

Prin urmare vă asigur că acest proiect de hotărâre depus este perfect legal, găsiţi în corpul lui toate argumentele legale dar binenteles trebuie ca în primul rând să se aplice legea…încălcarea legii de către un funcţionar public sau demnitar de principiu se încadrează la abuz în serviciu după ştiinţa mea

In continuare Consilierul Judetean, a dorit sa exlice si al doilea demers privitor la solicitarea informaţiilor cu privire la bugetul şi cheltuielile efectuate în anul ce trecut de către Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte şi Agenția de Management al Destinției Bihor .

Aceste informaţii leam solicitat tocmai pentru a fi în cunoştinţă de cauză atunci când voi vota bugetul CJ Bihor şi implicit al instituţiilor subordonate, societăţi comerciale , fundaţii şi asociaţii în care CJ Bihor este finanţator, cofinanţator sau ordonator principal de credite

Deşi am solicitat informaţii care în mod normal ar trebui să fie publice pe paginile de internet atât a CJ Bihor cât şi a acestor instituţii subordonate şi asociaţii având în vedere că vorbim de bani publici totuşi, chiar dacă am specificat în cereri articolele de lege în baza cărora fac aceste solicitări și am specificat că aceste infromatii îmi sunt necesare având în vedere că urmează să se voteze bugetul pentru anul 2018 , nu am primit nici un răspuns”, a spus Lascu in conferinta.

In continuare Lascu, a prezentat adresele prin care solicita raspuns si la care nu a primit nici pana in prezent unul (Adresele 3822 şi 3823 din 22.02.2018), desi CJ Bihor, a transmis presei un email, prin care incearca sa arate ca ei au raspuns acestuia.

Documentele solicitate de Lascu sunt prezentate mai jos :

  • În cazul DDIP – organigramă, stat de funcţii , bugetul şi cheltuielile, lista cu proiectele finanţate pentru anul 2017. Vorbesc de documente care există şi care trebuiesc doar copiate vorbim de fapt de o operaţiune care durează maxim o oră cu indulgenţă şi vorbim de documente care din punct de vedere legal sunt obligatorii să existe..
  • În cazul AMD Bihor – hotărârile AGA de adoptare a bugetului, atât iniţială cât şi cele rectificate,cheltuielile efectuate, contractele încheiate, organigrama şi statul de funcţi

Menţionez că această solicitare către AMD Bihor din 22.02.2018 este o revenire la o altă solicitare la care am primit răspuns incomplet… la această a doua solicitare nu am mai primit răspuns deloc.

Nu pot decât să constat că suntem în zona abuzului în serviciu, abuzului de putere, şi neîndeplinirea sarcinilor de serviciu”, a spus Lascu.

In continuare, Consilierul Judetean Sebastian Lascu, il ataca pe presedintele AMD Bihor, care a avut o iesire publica, in ziarul de propaganda al CJ Bihor, un oarecare newsbihor, unde angajatii sunt platiti din fondurile judetului.  (ATENTIE! Netransmitand prin intermediul presei locale)

Ce primesc în schimb ….în loc de răspunsuri primesc un articol ..scrisoare deschisă din partea tovarăşului administrator public,( pentru că nu pot să îi spun domn, domnii sunt cei cu atitudine de ţară europeană democratică) preşedinte al AMD Bihor, publicat la ziarul ce funcţionează în cadrul DDIP Bihor finanţat din bani publici , adică din banii pe care eu în calitate de consilier judeţean ar trebui să îi votez atunci când se va vota bugetul , adică acea instituţie publică subordonata a Consiliului Județean Bihor, DDIP căreia în data de 22.02.2018 îi solicităm informaţii publice şi de la care până azi nu am primit răspuns.

Această scrisoare deschisă continua tirada comunistoidă de tip bolşevic, de acuze nefondate şi fără bază legală, de tipul toţi cei care au ceva de spus să tacă, pentru că doar noi de la conducere ştim.

Cu ignorarea totală a realităţilor şi a HCJ- urilor votate în perioada mandatului tovarăşului administrator public, cu politizarea dusă la extrem pentru locaţiile propuse de mine Glăvoi, Şuncuiuş , Vadu Crișului, trecând sub tăcere că toate materialele produse sub egida AMD Bihor tot sub conducerea lui , pentru promovarea destinaţiei Bihor şi distribuite la toate târgurile internaţionale şi naţionale conţin în ele cele 3 zone propuse de mine pentru montarea acestor containere.

Să înţeleg atunci că în materialele AMD Bihor aceste  zone merită a fi promovate intens şi sunt de interes pentru turişti dar dacă Lascu face o propunere pentru aceste zone atunci…acestea sunt un interes economic al lui Lascu

Acum ori tovarăşul preşedinte Szabo nu ştie ce face AMD Bihor, ori în stilul caracteristic minte şi încearcă să ascundă neregulile de la AMD Bihor printr-un atac la persoană

Îl întreb cum se întâmplă oare ca între plăţile făcute de AMD Bihor în anul 2017 să apară acceași firma Festinus SRL deţinută de colegul său de partid Debreczeni Sándor , fost director de programe la Uniunea Studenţilor Maghiari, firmă, care aşa cum au publicat unii ziariști a devenit abonată şi la Consiliul Judeţean Bihor exact de la momentul în care puterea a fost preluată de actuala conducere…care sunt lucrurile care deranjează oare?

Prin tot acest demers tovarăşul adminstrator public intra pe un tărâm al politicului şi al ameninţărilor şi al minciunilor …un tărâm în care nu are ce cauta având în vedere statutul lui.

 Administratorul public spre diferenţă de alesul local este parte din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Bihor –  a se vedea hcj 159 din 2016. A fost angajat în baza unui concurs deci nu are şi nu poate avea acceași calitate precum un ales local. Tovarăşul administrator public are o fișă a postului cu atribuţii în ea. Se regăsesc în regulamentul de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al consiliului judeţean şi în HCJ 159 .din 2016. Nu veţi găsi nimic cu privire la administratorul public în regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean Bihor

Prin urmare în calitatea lui de funcţionar chiar dacă e cu statut special nu îşi poate permite să facă politică nici măcar în cadrul instituţiei darămite în mod public.

Mai mult, având în vedere  şi calitatea sa de preşedinte la AMD Bihor , asociaţie care are ca membri fondatori şi cu drept de vot în AGA două instituţii care prin statutul lor exclud orice tenta politica din activitatea lor şi mă refer aici la Salvamont Bihor şi la Universitatea Oradea, ar fi trebuit să se abţină de la aprecieri politice…

Prin acţiunea sa a pus în dificultate ambele instituţii şi a pus la îndoială modalitatea de funcţionare apolitică a acestora.

Aşadar, având în vedere că tovarăşul Szabo Joszef în calitate de preşedinte la AMD Bihor cât şi în calitate de administrator public al judeţului Bihor, enunţând în spaţiul public aprecieri politice şi defăimare la adresa unui consilier judeţean care conform

Articolul 4 din legea 393/2004 “În asigurarea liberului exercițiu al mandatului lor, aleșii locali îndeplinesc o funcție de autoritate publică și sunt ocrotiți de lege”

a adus grave prejudicii de imagine cât şi de încredere atât instituţiei cât şi mie în calitate de consilier judeţean, 

– a încălcat cu bună ştiinţă atribuţiile de serviciu aşa cum sunt ele prevăzute în HCJ 159 din 2016 

– a instigat angajaţii consiliului judeţean şi ai instituţiilor subordonate prin acţiunile sale să nu îşi respecte atribuţiile de serviciu prin nepunerea la dispozitie a informatiilor si documentelor solicitate de catre un consilier judeţean, solicitare adresate în baza legii;

– a încălcat în mod grosolan regulamentul intern al aparatului de specialitate al consiliului judeţean Bihor,

– a încălcat codul etic al personalului din cadrul Consiliului Judeţean Bihor ,

Le solicit administratorului public şi preşedintelui CJB să încheie un acord de voinţă la zi cu privire la încetarea contractului de mandat pentru funcţia de administrator public pentru tovarăşul Szabo Joszef şi îi solicit preşedintelui Szabo Joszef să îşi depună demisia din funcţia de preşedinte al AMD BIHOR.

Și îi mai solicit președintelui Consiliului Județean Bihor să ia masurile care se impun cu privire la angajații care prin acțiunile, inacțiunile lor au încălcat legea prin neducerea la îndeplinire a atribuțiilor de serviciu, prin convocarea acestora la comisiile de disciplină si să ia deciziile care se impugn chiar și desfacerea contractelor de muncă”.

Atasat gasiti documentele prezentate de Sebastian Lascu in conferinta de presa:

h159  administrator public // h214 // h213 // h212