CCR a declarat neconstitutional proiectul de lege privind conversia creditelor
National

CCR a declarat neconstitutional proiectul de lege privind conversia creditelor

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că este neconstituțional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

“Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a admis că legea este neconstituțională cel puțin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de Camera decizională există o diferență substanțială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redacta-o inițiatorii, iar la Camera Deputaților au fost modificate practic aproape toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci cândse schimbă soluțiile substanțiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului”, a anunțat șeful CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, faptul că a doua Cameră este decizională nu înseamnă că poate să adopte legea “într-un mod numai ei propriu”, fiind nevoie să țină cont și de expresia textelor adoptate în primul for.

De asemenea, Dorneanu a spus că s-a considerat că soluția pe care a adoptat-o Camera Deputaților de reconversie la data încheierii contractului este greșită și nu corespunde unor directive europene.

Citeste stirile offline, oriunde si oricand! Descarca GRATUIT aplicatia infoOradea din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.