CCR a declarat neconstitutional proiectul de lege privind conversia creditelor
National

CCR a declarat neconstitutional proiectul de lege privind conversia creditelor

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că este neconstituțional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

“Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a admis că legea este neconstituțională cel puțin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de Camera decizională există o diferență substanțială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redacta-o inițiatorii, iar la Camera Deputaților au fost modificate practic aproape toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci cândse schimbă soluțiile substanțiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului”, a anunțat șeful CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, faptul că a doua Cameră este decizională nu înseamnă că poate să adopte legea “într-un mod numai ei propriu”, fiind nevoie să țină cont și de expresia textelor adoptate în primul for.

De asemenea, Dorneanu a spus că s-a considerat că soluția pe care a adoptat-o Camera Deputaților de reconversie la data încheierii contractului este greșită și nu corespunde unor directive europene.

loading...