Cât ne costă lipsa investițiilor în agricultură? Deputatul Dumitru Țiplea cere lămuriri Ministerului Finanțelor
Dumitru Tiplea

Cât ne costă lipsa investițiilor în agricultură? Deputatul Dumitru Țiplea cere lămuriri Ministerului Finanțelor

Deputatul PNL de Bihor, Dumitru Țiplea, a adresat o întrebare oficială ministrului Finanțelor, Barna Tánczos, solicitând date concrete privind sumele cheltuite de statul român pentru despăgubirile acordate fermierilor afectați de calamități naturale în perioada 2020–2024.

În ultimii ani, fermierii români au fost loviți din plin de secetă, inundații, grindină, îngheț și chiar de epidemii în sectorul zootehnic. Toate aceste fenomene au generat pierderi uriașe în ferme și gospodării, contribuind la dezechilibrul balanței comerciale pe componenta de produse agroalimentare”, a declarat deputatul.

Potrivit lui Dumitru Țiplea, statul a fost nevoit să intervină în repetate rânduri cu scheme de sprijin pentru fermieri, prin alocări bugetare semnificative. „Numai prin Ordonanța de Urgență nr. 120/2024 s-au alocat 2 miliarde de lei pentru culturile afectate de secetă în perioada septembrie 2023 – august 2024”, a subliniat parlamentarul bihorean.

În contextul actual, în care investițiile în agricultură rămân la un nivel modest, deputatul consideră că România trebuie să-și regândească abordarea: „Este nevoie de o schimbare de paradigmă – trebuie să finanțăm cu prioritate investițiile în agricultură, ca să prevenim pagubele și să nu mai punem fermierii în dificultate.”

În întrebarea adresată ministrului Finanțelor, Dumitru Țiplea cere:

  • valoarea totală a sumelor alocate pentru despăgubiri între 2020 și 2024, atât la nivel național, cât și pentru județul Bihor, defalcat pe fiecare an;
  • informații despre utilizarea eventuală a fondurilor externe nerambursabile pentru acoperirea acestor despăgubiri;
  • execuția bugetară a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale la capitolele legate de investiții în agricultură în ultimii patru ani – atât în termeni de sume alocate (credite bugetare și de angajament), cât și de cheltuieli efective.
Citeste si:  Deputatul Dumitru Țiplea cere măsuri urgente pentru protejarea angajaților disponibilizați din județul Bihor

Este esențial să știm nu doar cât plătim în urma calamităților, ci și cât investim preventiv pentru a evita repetarea acestor situații”, a concluzionat deputatul.

Răspunsul ministrului este solicitat în scris.

Către: Ministrul Finanțelor   Domnului Barna TÁNCZOS

De la: Deputat PNL, Bihor   Dumitru ŢIPLEA

Obiectul întrebării: Solicitare de informații privind cuantumul total al cheltuielilor bugetare aferente despăgubirilor acordate fermierilor români.

Stimate domnule ministru,

          Seceta pedologică, fenomenele meteorologice extreme (inundații, grindină, îngheț etc) și epidemiile care au afectat sectorul zootehnic au determinat pagube uriașe la nivelul fermelor românești și al gospodăriilor individuale, fiind una dintre cauzele deficitului major al balanței comerciale pe componenta produse agricole și alimentare.

Unele dintre aceste riscuri ar fi putut să fie înlăturate sau limitate (seceta prin irigații, grindina prin sistemele antigrindină) dacă s-ar fi accelerat procesul investițional din agricultură. Din păcate, ritmul investițiilor în agricultura românească este încă foarte modest, cu impact negativ asupra activității fermierilor români.

În ultimii cinci ani, pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați, Guvernul României a făcut eforturi financiare importante pentru a compensa parțial/integral pagubele înregistrate la nivelul culturilor agricole sau al fermelor de animale (de exemplu: Ordonanța de urgență nr. 148 din 27 august 2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică; Ordonanța de urgență nr. 157 din 17 noiembrie 2022 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică sau Ordonanţa de urgenţă nr. 120/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023-august 2024). Numai prin OUG nr. 120/2024 s-au alocat 2 miliarde de lei pentru despăgubiri.

În condițiile în care România trebuie să-și schimbe modul de acțiune din agricultură, finanțând prioritar investițiile, pentru a nu mai înregistra pagube și pentru a nu mai pune fermierii în dificultate, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

  • Care a fost în perioada 2020-2024 valoarea totală a sumelor alocate de Ministerul finanțelor, de la bugetul de stat, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în vederea acordării de despăgubiri producătorilor agricoli în caz de calamităţi naturale înregistrate în agricultură la nivel național? Dar la nivelul județului Bihor? Solicit o situație defalcată pe fiecare an.
  • Vă rog să precizați dacă pentru acoperirea cheltuielilor necesare acordării de despăgubiri producătorilor agricoli în caz de calamităţi naturale înregistrate în agricultură s-au utilizat și fonduri externe nerambursabile. Dacă răspunsul este afirmativ, care a fost valoarea acestora în perioada 2020-2024?
  • Vă rog să precizați care a fost în ultimii 4 ani execuția bugetară (% din sumele alocate) a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale la capitolele bugetare din care se finanțează programele de investiții în agricultură. Cât s-a alocat în fiecare an (credite bugetare/de angajament pentru perioada 2020-2024) și cât s-a cheltuit efectiv pentru investiții în agricultură?

Solicit formularea răspunsului în scris.

Vă asigur de înalta mea apreciere,

Dumitru ŢIPLEA

Deputat PNL

Ne găsiți și pe Google News