Deputatul Dumitru Țiplea cere Ministerului Educației date clare despre criza cadrelor didactice din Bihor
Dumitru Tiplea

Deputatul Dumitru Țiplea cere Ministerului Educației date clare despre criza cadrelor didactice din Bihor

Deputatul PNL de Bihor, Dumitru Țiplea, solicită Ministerului Educației informații detaliate despre structura personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar, atât la nivel național, cât și în județul Bihor.

Într-o interpelare adresată ministrului Daniel-Ovidiu David, parlamentarul bihorean atrage atenția asupra dezechilibrelor persistente din sistemul educațional, în ciuda majorărilor salariale promovate de guvern.

Partidul Național Liberal a făcut posibilă o majorare substanțială a veniturilor salariale în sistemul public de învățământ, cu intenția vădită de a conferi respect pentru cariera didactică și pentru a stimula intrarea în sistem a celor mai bine pregătite cadre didactice”, a transmis Dumitru Țiplea.

Acesta subliniază că măsura a avut deja efecte pozitive, reflectate într-un număr crescut de candidați la examenele naționale de titularizare. Cu toate acestea, începutul anului școlar 2024-2025 a evidențiat din nou o problemă structurală: multe norme didactice sunt acoperite de suplinitori — cadre care nu au promovat examenul de titularizare, pensionari rechemați sau alte categorii.

Performanțele elevilor sunt direct proporționale cu nivelul de calificare al personalului didactic și cu calitatea actului de predare. Este evident că unul dintre obiectivele imediate trebuie să fie ocuparea normelor didactice cu profesori și învățători titulari, foarte bine pregătiți”, a mai declarat deputatul.

În acest context, Dumitru Țiplea solicită următoarele date din partea Ministerului Educației:

  • Numărul claselor cu predare simultană din anul școlar 2024-2025, atât la nivel național, cât și în județul Bihor;
  • Numărul posturilor ocupate de suplinitori în învățământul preuniversitar, în aceeași perioadă;
  • Numărul cadrelor didactice titulare din județul Bihor care vor îndeplini condițiile de pensionare în anul 2025, respectiv în următorii cinci ani;
  • Măsurile avute în vedere pentru ocuparea cu personal titular a tuturor posturilor de predare, inclusiv a celor care vor deveni vacante prin pensionare.
Citeste si:  Deputatul Dumitru Tiplea: Instituțiile statului român ezită în fața crizelor. Fuga de responsabilitate pune în pericol siguranța națională

Deputatul a solicitat formularea unui răspuns în scris și a reafirmat angajamentul său pentru susținerea sistemului educațional din județul Bihor.

Va redam mai jos textul integral al interpelarii 

Către: Ministrul Educației și Cercetarii Domnului Daniel-Ovidiu DAVID

De la: Deputat PNL, Bihor   Dumitru ŢIPLEA

Obiectul întrebării: Solicitare de informații privind structura personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar din județul Bihor.

Stimate domnule ministru,

          Partidul Național Liberal a făcut posibilă o majorare substanțială a veniturilor salariale în sistemul public de învățământ, cu intenția vădită de a conferi respect pentru cariera didactică și pentru a stimula intrarea în sistem a celor mai bine pregătite cadre didactice. Măsura a început deja să producă efecte pozitive, reflectate într-un număr tot mai mare de candidați la examenele naționale de titularizare.

Cu toate acestea, anul școlar 2024-2025 a debutat, din nou, cu un număr consistent de norme didactice acoperite de suplinitori (persoane care nu au promovat examenul de titularizare, personal didactic pensionat rechemat în activitate etc). În condițiile în care performanțele elevilor sunt direct proporționale cu nivelul de calificare al personalului didactic și calitatea actului de predare, este evident că unul dintre obiectivele imediate îl reprezintă acoperirea normelor didactice cu profesori/învățători titulari foarte bine pregătiți. În acest context, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

  • Câte clase cu predare simultană funcționează în anul școlar 2024-2025 la nivel național? Dar la nivelul județului Bihor?
  • Câte posturi din învățământul preuniversitar au fost acoperite cu profesori/învățători suplinitori în anul școlar 2024-2025? Dar la nivelul județului Bihor?
  • Câte cadre didactice titulare din județul Bihor vor îndeplini condițiile legale de pensionare în anul 2025? Dar în următorii 5 ani?
  • Ce măsuri aveți în vedere pentru ocuparea tuturor posturilor de predare din județul Bihor cu personal didactic titular, inclusiv pentru posturile care vor deveni vacante prin pensionare?

Solicit formularea răspunsului în scris.

Vă asigur de înalta mea apreciere,

Dumitru ŢIPLEA

Deputat PNL

Ne găsiți și pe Google News