Bolojan se alatura demersului oradenilor si cere masuri drastice in cazul autorizarii Nutripork
Stiri Oradea

Bolojan se alatura demersului oradenilor si cere masuri drastice in cazul autorizarii Nutripork

Primarul Ilie Bolojan a prezentat în conferinţa de presă de luni, 30 octombrie 2017, poziţia Primăriei Oradea în problema reautorizării fermei Nutripork.

Ferma Nutripork este în procedură de reautorizare, întrucât autorizaţia eliberată în 2007 expiră în această lună. „Din documentele care au fost depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi din datele pe care le avem, înţelegem că documentele prezentate de firmă susţin că nu există niciun fel de probleme legate de autorizarea firmei şi deci Agenţia ar trebui să emită o nouă autorizaţie, care să permită şi în anii următori funcţionarea acestei ferme, situată în spatele Gării Ioşia. Există însă o realitate care nu poate fi contestată: în cartierul Ioşia în principal, dar şi în Rogerius şi Calea Aradului, există reclamaţii periodice cu privire la faptul că mirosurile care provin de la această fermă poluează oraşul”, a spus Ilie Bolojan.

Citeste si: Deputatul Florica Chereches cere APM Bihor sa nu acorde reautorizarea fermei de porci Nutripork SA

Primarul a arătat că, din punctul de vedere al Primăriei Oradea, nu există decât două posibilităţi: fie nu se mai prelungeşte autorizaţia, caz în care problema e rezolvată, fie se prelungeşte condiţionat această autorizaţie, solicitându-se adoptarea unor măsuri pentru a se elimina mirosul.

Ilie Bolojan a mai arătat că, deşi problema autorizării firmei Nutripork nu depinde de Primăria Oradea, ci de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi de Direcţia de Sănătate Publică, instituţia pe care o conduce va face tot posibilul pentru a se merge pe una dintre cele două soluţii amintite. „Începând de mâine vom notifica toate instituţiile care au rol în autorizare cu privire la răspunderea pe care o au privind autorizarea fermei Nutripork. De asemenea, suntem dispuşi să ne implicăm în discuţiile privind un eventual plan de măsuri pentru reducerea mirosurilor”, a declarat primarul Ilie Bolojan, care a dat exemple de bune practici din străinătate, prin care mirosurile pot fi eliminate.

Citeste si:  Pentru Nutripork trebuie sa iesim in strada!

Îşi asumă o mare responsabilitate cei care se fac că nu miros ceea ce miroase toată lumea”, a mai spus Ilie Bolojan, adăugând că va cere ca planul de măsuri pe care Agenţia pentru Protecţia Mediului l-a solicitat firmei Nutripork să cuprindă investiţii prin care să se elimine cauzele mirosurilor.

Există o realitate pe care nu o poate nega nimeni: această fermă generează mirosuri care ajung în oraş. Dacă documentele pe baza cărora s-ar putea reautoriza această companie nu cuprind măsuri pentru eliminarea mirosurilor, înseamnă că n-am făcut nimic şi că ne batem joc de oameni”, a spus în încheiere primarul Ilie Bolojan.

 

Ne găsiți și pe Google News