Bihor: GPS, aplicatie mobila si e-ticketing pentru serviciile de transport judetean
Stiri Bihor

Bihor: GPS, aplicatie mobila si e-ticketing pentru serviciile de transport judetean

Consiliul Județean Bihor si-a propus sa faca investitii in serviciile de transport judetean, astfel, acesta are in vedere implementarea unei platforme de monitorizare a curselor (GPS), o aplicatie mobila pentru calatori si un sistem de e-ticketing, prin care calatorii, de pe un anumit traseu, pot cumpara bilete in online.

„Consiliul Județean Bihor este prima autoritate a administrației publice locale la nivel județean din România care furnizează servicii de informare printr-o abordare integrată a serviciilor de planificare a călătoriilor pe teritoriul județului. Astfel, având în vedere necesitatea punerii în aplicare a prevederilor anexei 1 a HCJ Bihor nr. 220/2016, prin care se modifică și completează Regulamentul serviciului de transport public de persoane prin curse regulate aprobat prin HCJ Bihor nr. 294/2012, în sensul introducerii obligativității furnizării în timp real a informațiilor despre poziționarea și mobilitatea vehiculului de transport (date GPS) în timpul efectuării curselor cuprinse în Programul județean de transport și pentru a putea gestiona aceste informații, Consiliul Județean Bihor a încheiat Contractul nr. 78/18.04.2017 cu SC ETA AUTOMATIZĂRI INDUSTRIALE SRL., din Timișoara.”

GPS-ul ar urma sa fie implementat de saptamana viitoare, in timp ce pentru aplicatia mobila termenul prevazut este luna septembrie 2017, iar pentru sistemul e-ticketing, realizarea si implementarea ar dura cca 2 ani.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang alături de şeful serviciului Autorităţii Judeţene de Transport, Vlad Gaje şi de reprezentanţii companiei care vor furniza și gestiona sistemele GPS, s-au întâlnit, miercuri, 26 aprilie 2017, în Sala Mare a instituției, cu aproximativ 30 operatori de transport pentru a transmite toate detaliile tehnice referitoare la condiţiile de montare a GPS-ului pe mijloacele de transport. “Ne dorim ca totul să fie în beneficiul călătorilor pe care îi deservim, dar și în beneficiul transportatorilor care trebuie să aibe câștig, astfel încât să își poată moderniza mijloacele de transport, să își poată plăti șoferii. Spre asta trebuie să tindem”, a apreciat Ioan Mang.

interlink.ro

Echipamentele vor fi puse la dispozitia celor 30 de transportatori din judetul Bihor, inca de saptamana viitoare, iar montarea lor se va face succesiv in principalele localitati ale judetului. In final cca 300 de mijloace de transport vor fi dotate cu GPS. Investitia se ridica la 30.000 de euro, la care se adauga o mentenanta anuala de 20.000 de euro.

Administrația județeană va pune la dipoziția operatorilor de transport, gratuit, începând cu data de 2 mai 2017, echipamentele necesare pentru furnizarea datelor solicitate. Montarea echipamentelor se va realiza succesiv în 6 locații; Ștei, Beiuș, Salonta, Oradea, Aleșd și Marghita. Aproximativ 300 de mijloace de transport vor fi echipate cu GPS, sistemul rămânând în proprietatea județului. Investiția se ridică la 30.000 Euro, la această sumă adăugându-se 20.000 Euro/an pentru asigurarea funcționării în condiții optime a sistemului. Până în 2019, serviciul de transport public al Consiliului Județean Bihor va trebui să oferte și posibilitatea achiziționării de bilete prin E-tickerting. În cazul în care un operator de transport refuză echipamentul pus la dispoziție de Consiliul Județean Bihor, acestuia îi revine obligația de a transmite prin echipamentul propriu informațiile menționate, în timp real, prin sistemul utilizat de Consiliul Județean.

Bihorenii ar urma, prin intermediul aplicatiei, sa acorde calificative companiei de transport sau soferului, dar si sa noteze calitatea serviciilor sau experienta avuta pe parcursul calatoriei.

De asmenea, pe baza datelor furnizate de echipamentele GPS, până la finalul lunii septembrie a.c. va fi pusă la dispoziția publicului călător o aplicație mobilă, care va indica timpul de sosire al următorului mijloc de transport în comun în stația în care se află un călător pentru un traseu selectat, și timpul estimat de ajungere la destinație. Această aplicație va oferi și posibilitatea călătorului de a acorda calificative atât conducătorului auto, cât și companiei de transport, în funcție de calitatea serviciilor și experiența avută pe durata călătoriei.”

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News