Bacalaureat ilegal! Proba de astazi se desfasoara contrar Legii educatiei nationale
Educatie Florica Chereches

Bacalaureat ilegal! Proba de astazi se desfasoara contrar Legii educatiei nationale

Examenul de Bacalaureat debuteaza astazi, 12.02.2018, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), conform calendarului aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale.

Debutul bacalaureatului 2018 la mijlocul anului școlar prin susținerea a 4 probe, se realizează în urma unui ordin de ministru care încalcă prevederile Legii educației naționale iar elevii riscă tot felul de consecințe negative dacă acest ordin va fi atacat pe motivul încălcării legii. Ministrul nu clarifică această situație, directorii nu au răspunsuri la o mulțime de întrebări …urmează o ordonanță de urgență de cârpeală, în stilul caracteristic guvernării PSD?“, transmite deputatul liberal Forica Chereches

Ordinul 4792/31.08.2017 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2018 şi implicit a Calendarului examenului de bacalaureat naţional – 2018, dat de ministrul Pop, prevede că susţinerea probelor A, B, C şi D va avea loc în perioada 12-22 februarie 2018. Având în vedere că aceste patru probe sunt parte a examenului naţional de bacalaureat, se sonsidera că susţinerea lor de către elevi, la momentul în care aceştia nu au promovat învăţământul liceal, este o încălcare a Legii 1/2011 – legea educaţiei naţionale.

Conform art. 77 alin. (2) din Legea 1/2011 – legea educaţiei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare ”Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat”. De asemenea, conform art. 1 alin. (2) din Anexa 2 la OMECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat – 2011, ordin în baza căruia se desfăşoară şi examenul de bacalaureat naţional – 2018, ”Dreptul de a susţine bacalaureatul îl au elevii care au promovat învăţământul liceal, indiferent de forma de învăţământ”.

Acest ordin de ministru care nesocotește prevederile Legii Educatiei Nationale,  lege organică, ne îngrijorează ca femei preocupate de educația copiilor noștri, deoarece conduce la debutul în mod ilegal al bacalaureatului în acest an, de parcă nu ar fi destule probleme cu acest examen, oricum.

“Organizația Femeilor Liberale cere Ministrului Educației Naționale, domnul Valentin Popa și Premierului României, doamna VasilicaViorica Dăncilă, să intervină urgent și să rezolve această situație de ilegalitate care poate fi în detrimentul elevilor din anii terminali de liceu, care în acest an vor susține bacalaureatul. Directorii nu pot da lămuriri nici cu privire la situația elevilor care vor susține aceste probe dar vor fi apoi corigenți sau chiar repetenți, la sfârșitul anului școlar”, a transmis in inchierea comunicatului, Florica Chereches.

Florica Chereches este deputat liberal de Bihor, Vicepresedinte al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Parlamentul Romaniei si Presedinte al Organizatiei Femeilor Liberale.