
Un alt drum judetean care urmeaza sa fie reabilitat este si DJ 763, Padis – IC Ponor, drum ce pleaca din Sudrigiu, spre Boga, urca apoi in Padis si se indreapta spre IC Ponor, de unde deja, spre Doda Pilii, judetul Cluj, drumul este modernizat.
In sedinta Consiliului Judetean din aceasta saptamana, Bolojan a cerut adoptarea Proiectului de Hotarare ce are in vedere actualizarea indicatorilor tehnico-economici privind Modernizarea DJ763 Padis-IC Ponor, km 35+100-44+845, L=9,745 km, iar consilierii judeteni au aprobat in unanimitate acest proiect mult asteptat de bihoreni, dar si de clujeni.
Valoarea totala a investitiei este de 120.265.435,39 lei, inclusiv TVA si cuprinde constructia unui drum cu o latime de 5,5 m, pe doua benzi, ziduri de sprijin, parapaeti de siguranta, poduri si podete, amenajari de intersectii cu drumurile laterale, respectiv semnalizarea pe orizontala si verticala.
Proiectul este cuprins la propunerile de reabilitare si modernizare infrastructura rutiera POR 2021-2027.
Citeste si: Ilie Bolojan vrea sa construiasca 4 pasaje noi la iesirile din Oradea (DN 1, 2 pe DN 79 si DN 19)
La ora actuala starea de viabilitate a acestui tronson de drum judetean este necorespunzatoare, drumul fiind din pamant si piatra, iar circulatia auto nu se poate face decat cu masini de teren si doar atunci cand conditiile meteo sunt favorabile. In unele zone, gradul avansat de degradare face impracticabil acest drum.
Proiectul de modernizare este in atentia CJ Bihor inca din anul 2021, cand consilierii judeteni au aprobat primul proiect tehnic, insa lipsa fondurilor europene dar mai ales problemele birocratice legate de preluarea de la Ministerului Mediului a câte doi metri, de o parte și de alta a drumului forestier si scoaterea din categoria de fond forestier a 10 ha de teren care reprezintă suprafața totală a celor aproape 10 km de drum nou, au dus prelungirea cu 2 ani a modernizarii acestui tronson de drum.
Aprobarea acestor indicatori tehnico-economice a fost o parte importanta a etapelor ce trebuie parcurse, iar in perioada urmatoare vor urma procedurile de achizite si apoi executie a acestui drum, fara insa ca CJ sa stabileasca un calendar clar.
Modernizarea acestui tronson face parte dintr-un plan de dezvoltare a Munților Apuseni. Vă reamintim că a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Județean Bihor și Consiliile Județene Alba și Cluj pentru realizarea unor proiecte de infrastructură rutieră, de punere în valoare a zonei carstice și de promovare a tradițiilor și meșteșugurilor locale.
Ne găsiți și pe Google News