4 pasaje noi care sa fluidizeze traficul la iesirile din Oradea spre Arad, Cluj si Satu Mare a fost o parte din ceea ce a prezentat Ilie Bolojan in sedinta Consiliului Judetean Bihor de ieri, cerand si primind votul unanim al consilierilor judeteni pentru cele 4 proiecte
Investitia la lucrarile acestor pasaje se va face cu fonduri europene nerambursabile prin PNRR, in colaborare cu Municipiul Oradea si CNAIR.
Citeste si: Au fost actualizati indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea DJ 763 Padis – IC Ponor
Ilie Bolojan a explicat, in sedinta de CJ, ca Bihorul isi doreste sa fie recunoscut ca o poarta de intrare si iesire catre vestul Europei, prin urmare, autoritatile au obligatia de a facilita, prin servicii publice de calitate si dezvoltarea infrastructurii, initiativele antreprenoriale.
Cele patru pasaje rutiere au ca scop decongestionarea traficului si a evitarii blocajelor pe aceste segmente de drum, astfel, la iesirea dinspre Episcopia Bihor, pe DN 19, in zona sensului giratoriu cu Calea Bihorului, ar urma sa fie construit un pasaj suprateran care sa asigure fluidizarea traficului in zona, mai ales ca, dupa finalizarea drumului de legatura dintre Oradea si A3 in acea zona va exista o conexiune cu acest drum.
Un al doilea pasaj rutier ar urma sa fie unul subteran, pe sub centura Oradea si sensul Giratoriu la iesirea spre ARAD pe DN 79. Astfel, cei care venind dinspre Calea Aradului doresc sa mearga spre Arad, vor folosi acest pasaj subteran.
Al 3 lea pasaj rutier va fi situat in apropiere, tot pe DN 79 si va fi unul suprateran, peste sensul giratoriu de la „Era Park” menit sa preia rapid tot traficul de la iesire sau de la intrarea in Oradea.
In fine, cel de-al 4-lea pasaj rutier va fi tot unul suprateran, la intersectia cu Centura Osorhei, astfel incat traficul de pe Centura Orada spre DN 1, sa se faca fluent, fara a se mai bloca in sensul giratoriu existent acolo.

Realitatea este ca, prin existenta unei infrastructuri rutiere bune, dezvoltarea economica locala si regionala va creste, marind mobilitatea si conectivitatea, reducand timpii si costurile de transport auto, ceea ce va transforma Oradea si judetul Bihor intr-o zona atractiva comercial, turistic si social.
In raportul de specialitate se arata ca judetul Bihor este tranzitat in proportie de 40% de traficul spre Uniunea Europeana, iar valorile de trafic la intrarile in Oradea se situaeaza in medie intre 20.000 si 30.000 d emasini pe zi, infrastructura actuala fiind deja suprasolicitata, iar din aceasta cauza apar blocajele in trafic si un numar ridicat de accidente rutiere. In plus, traficul spre Uniunea Europeana se suprapune peste traficul local si cel din Zona Metropolitana (navetistii).
Prezentarea facuta de Ilie Bolojan, in sedinta de CJ de ieri a convins toti consilierii judeteni, indiferent de apartenenta politica, care au votat unanim, fara obiectii, proiectele de infrastructura rutiera aflate pe ordinea de zi.
De asemenea, consilierii judeteni au fost de acord, la cererea presdintelui CJ, sa se intalneasca, in format online, in sedinte extraordinare, pentru a facilita toate demersurile si a grabi depunerea spre finantare a acestor proiecte.
Ne găsiți și pe Google News