Atentie! Nivelul Crisului Repede in Oradea va fi crescut artificial o data pe saptamana.
Stiri Oradea

Atentie! Nivelul Crisului Repede in Oradea va fi crescut artificial o data pe saptamana.

Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au favorizat creșterea excesivă a plantelor acvatice în albia râului Crișul Repede, întravilan municipiului Oradea. Pentru a spori oxigenarea apei, și pentru a menține cât mai mult posibil temperatura optimă în cursul de apă, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a solicitat către Hidroelectrica să suplimenteze debitul râului.

”În acest sens, o dată pe săptămână, prin acumulările administrate de Hidroelectrica, amonte de Oradea, timp de 4-6 ore, se va suplimenta debitul pe râul Crișul Repede de la 9-10 mc/s, cât este în această perioadă, la 40-45mc/s. Săptămâna trecută s-au efectuat primele manevre pentru suplimentarea debitului, iar efectele s-au resimțit în perioada 22-23 iunie. Pe această cale, avertizăm populația că, deși manevrele se fac pe parcursul nopții, debitele se mențin ridicate și în primele ore ale zilei, prin urmare, se recomandă prudență sporită.” director, Pásztor Sándor.

Prin aceste măsuri de ecologizare se vor dizloca din albie, în mod constant, o parte din plantele acvatice care, apoi, se vor colecta din apă, în dreptul barajului Prizei de Apă Oradea, de către angajații ABA Crișuri.

Prezența în exces a unor specii de macrofite, adică de plante acvatice, în cursul de apă, poate constitui o problemă ecologică întrucât favorizează absența oxigenului în corpurile de apă și impiedică pătrunderea luminii în regiunea algelor fotosintetice. Unele specii acționează ca mediu pentru răspândirea dăunătorilor iar descopunerea acestora aduce un aspect și un miros neplăcut corpului de apă.

Ne găsiți și pe Google News