Amenda de pana la 2500 de lei, daca nu-ti cureti terenul de ambrozie, in Oradea
Informatii utile

Amenda de pana la 2500 de lei, daca nu-ti cureti terenul de ambrozie, in Oradea

Primăria municipiului Oradea, prin Poliţia Locală Oradea, aplică anual sancţiuni contravenţionale deţinătorilor legali, cât şi administratorilor de terenuri pe care se regăseşte planta alergenică “AMBROZIE” şi care nu iau măsuri din timp pentru eliminarea acestei buruieni periculoase pentru sănătatea populaţiei, sancţiuni aplicate de poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Protecţia Mediului (Poliţia Ecologică) punând în aplicare reglementările legale:

  • HCL nr.760/2009 privind aprobarea modificării Regulamentului privind Serviciile publice, parcurile si zonele verzi, norme specifice privind protecţia mediului, aprobat prin HCL nr. 725/2006, obligaţiile asociaţiilor de proprietari, din mun. Oradea, a persoanelor juridice, cât şi a persoanelor fizice în cazul prezenţei pelinului sau ambroziei (plante cu efect alergogen), în spaţiile verzi, vor lua măsuri pentru eliminarea acestora – sancţiunea contravenţională fiind cuprinsă între 1000  – 2500 RON, cu posibilitatea plăţii a jumătate din minimul amenzii în termen de 48 h de la aplicarea PVCSC ;
  • de asemenea, conform prevederilor Hotărârii de Consiliu Local nr. 429 din 2009 privind Regulamentul de organizare, dezvoltare şi întreţinere a spaţiilor verzi din municipiul Oradea şi a Protocolului de transmitere în folosinţă gratuită a terenurilor cu destinaţia de spaţii verzi, art.8, alin.(1) lit.h) persoanele fizice, asociaţiile de proprietari şi ale persoanelor juridice au următoarele obligaţii: să ia măsuri pentru eliminarea pelinului şi ambroziei în cazul prezenţei acestor plante cu efect alergen în spaţiile verzi pe care le deţin sau le administrează.  Nerespectarea prevederilor mai sus menţionate, se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei pentru persoane fizice şi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoane juridice.

Citeste si: Deputatul Florica Chereches a depus o initiativa legislativa pentru combaterea ambroziei

Până în prezent, doar în cursul anului 2016, s-au aplicat 149 amenzi contravenţionale în valoare de 174.800 lei. Pe viitor, Poliţia Locală Oradea va continua acţiunile de notificare, respectiv de sancţionare a persoanelor care nu se vor conforma.

Poliţia Locală doreşte să mulţumească cetăţenilor care s-au implicat în acţiunile noastre, sprijinindu-ne în demersul nostru comun pentru eliminarea acestei plante cu puternic impact alergenic asupra cetăţenilor urbei. Reamintim că cetăţenii pot apela Dispeceratul Poliţiei Locale Oradea la numărul de telefon 0259 969.

loading...