Adio Nutripork! Primarul Bolojan a anuntat ca Nutripork SA se va inchide si reloca pana in 2020
Stiri Oradea

Adio Nutripork! Primarul Bolojan a anuntat ca Nutripork SA se va inchide si reloca pana in 2020

Primarul Ilie Bolojan, a anuntat azi, 24.05,  in conferinta de presa ca in urma discutiilor avute cu firma Nutripork a incheiat o intelegere de principiu prin care urmeaza ca Nutripork sa-si inchida activitatea, urmand ca acestia sa se relocheze.

Dupa cum stim deja, in ciuda tuturor demersurilor facute de oradeni, specialisti, oameni politici sau societate civila, APM a emis, in 16.05.2018 Autorizatia de mediu pentru reluarea activitatii la crescatoria de porci din Oradea, Nutripork SA.

Nutripork are la ora actuala o concesiune de teren de 18 h pana in 2048. Din care 10 h sunt cladiri si batale, iar 8 h terenuri goale. Urmeaza ca aceste 8 hectare sa fie predate primariei, iar primaria urmeaza sa construiasca un parc industrial. Celelalte 18 h vor fi vandute companiei Nutripork in baza unei evaluari, plata urmand sa se faca esalonat in 5 ani de zile de la semnarea acestui contract

Astfel Nutripork  urmand sa-si inceteze activitatea, si pana in 2020 sa se relocheze, urmand sa deschida un alt parc industrial gestionat chiar de ei sau  de ADLO.

Primarul Bolojan a explicat procesul prin care Nutripork a rezistat atata timp, in ciuda multelor reclamatii primite. “In 1999 Primaria Santandrei a incheiat in contract de concesiune cu Nutrientul, iar in 2001 prin reglementarea granitei administrative dintre Oradea si Santandrei, Oradea extinzandu-se catre Santandrei, teriotoriul pe care se afla Nutripork a devenit al orasului Oradea si astfel a aparut un litigiu intre Nutrientul si municipiul Oradea, la finalul caruia Curtea de Apel a obligat primaria sa-si asume angajamentele incheiate anterior de  Primaria Santandrei“.

Intrucat s-a tergiversat semnarea unui contract,  in 2008 printr-un executor judecatoresc, Nutrientul a fortat orasul Oradea sa semneze contractul pana in 2048, valoarea redeventei achitate de compani Nutripork, pana azi, a fost indexata an de an cu rata inflantiei, iar primaria a incasat o redeventa de doar 1000 de euro lunar

Avand in vedere ca noi estimam ca in zona, preturile sunt mai mari, decat achita Nutripork  redevente primariei, consideram ca, avand la dispozitie cele 8 hectare, vom putea oferi un nou punct de investitii, acesta avand acces rutier din doua directii, atat dinspre Santandrei, cat si dinspre Parcul Industrial de pe Borsului. De asemenea am incasa sume mult mai mari, dar cel mai important este ca am rezolvat problema olfactiva si de poluare din zona de nord a Iosiei si a zonei Aluminei, unde locuitorii sunt supusi de foarte multi ani mirosurilor“, a declarat Ilie Bolojan.

Odata cu rezolvarea acestei probleme, Oradea nu mai are surse majore de poluare, precum au fost CET-ul si, iata acum Nutripork.