Ziua Culturii Nationale va fi celebrata la statuia lui Mihai Eminescu de pe strada Independentei
Stiri Oradea

Ziua Culturii Nationale va fi celebrata la statuia lui Mihai Eminescu de pe strada Independentei

Primăria Oradea invită publicul orădean la celebrarea Zilei Culturii Naționale, care va avea loc duminică, 15 ianuarie, ora 13:00, la statuia marelui poet național Mihai Eminescu (1850 – 1889), situată pe strada Independenței.

Ziua Culturii Naționale, care este și data nașterii lui Mihai Eminescu, a fost instituită prin Legea nr. 238 din 2010, care prevede că se vor organiza cu acest prilej manifestări cultural-artistice și acțiuni social-culturale de către instituții publice și alte entități deținătoare de patrimoniu cultural.

Pe 15 ianuarie se vor împlini 173 de ani de la nașterea poetului. Pentru această ocazie, au fost efectuate lucrări de restaurare a monumentului, în baza avizului dat de Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.


Citeste si: Primaria Oradea a inceput restaurarea statuii lui Mihai Eminescu si va fi gata pana pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Nationale


Statuia poetului Mihai Eminescu este opera artistului Ovidiu Maitec (1925 – 2007), aceasta fiind realizată din bonz și amplasată pe un soclu din piatră travertin. Statuia este monument istoric, clasată pe listă cod BH-III-m-B-01237. Ea se află în evidența Primăriei Municipiului Oradea din anul 1990 în baza Legii nr. 120/2006 a monumentelor de for public și este pusă în valoare de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 1503 din 21.12.2017.

Lucrările de amenajare a piațetei Independenței, care sunt în curs, vor evidenția statuia în ansamblu, cuprinzând și un perimetru dedicat evenimentelor comemorării marelui poet național Mihai Eminescu.

Mai jos găsiți programul manifestărilor.

 

Ora

Locaţia

Program ziua de 15 ianuarie 2023

1300

Piaţa Independenței

Statuia Mihai Eminescu

Întâmpinarea oficialităţilor și a tuturor invitaților

Intonarea Imnului Naţional al României

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

– Viceprimarul municipiului Oradea – Antonia Nica

– invitat al instituţiei – prof. dr. Laura Teodora Ardelean (de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea)

Moment poetic și muzical susținut de Rock Filarmonica Oradea (Alexandrina Chelu Schorr, Iuliana Chelu, Florian Chelu Madeva)

Festivitatea depunerii de buchete de flori

Încheierea festivităților dedicate zilei de 15 ianuarie 2023 – Ziua Culturii Naționale

 

Ne găsiți și pe Google News