Ziua Colegiului Național “Mihai Eminescu”, din Oradea, sărbătorită în avans
Educatie

Ziua Colegiului Național “Mihai Eminescu”, din Oradea, sărbătorită în avans

noriel.ro

Vineri a fost o zi cu multiple semnificații pentru elevii, cadrele didactice și foștii elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea. Pentru că aniversarea nașterii patronului spiritual al liceului, deopotrivă si Ziua Culturii Naționale cad în acest an într-o zi de duminică, instituția de învățământ de pe strada Roman Ciorogariu și-a serbat propria aniversare în avans.

Astfel, pentru toți cei adunați în sala festivă a fostului Liceu de Filologie-Istorie ziua de vineri – 13 ianuarie 2017 – a fost une de adevărată  sărbătoare. Ea coincide, deloc întâmplător, cu Ziua Culturii Naționale – pentru că educația și cultura clădesc deopotrivă o națiune puternică. La aniversare au participat – pe lângă actualii și foștii elevi ai acestui liceu, alături de profesorii lor – și reprezentanți ai Primăriei Oradea (Mircea Mălan), Prefecturii Bihor (Claudia Timofte) și ai Inspectoratului Școlar (Călin Huțupan).

Imediat după intonarea Imnului Național, în discursul său,  noua directoare a Colegiului – profesoara Livia Muntean –  le-a reamintit celor prezenți că ”întocmai ca și oamenii, școlile își au propria lor biografie marcată de două repere fundamentale: pe de o parte toposul – care îmbracă forma unei construcții arhitecturale ce se imprimă durabil în memoria colectivă  (în cazul de față – din 1874); iar pe de altă parte, celălalt reper e dat de oamenii săi –  generații succesive de elevi și de profesori, care au crescut, s-au format și au muncit, generând evenimente, fapte și construind o marcă identitară agregată mai ales printr-o memorie comună a locului”. Le-au fost reamintite  pe scurt celor prezenți momente din istoria acestei prestigioase unități de învățământ orădene (devenită “Colegiu” în anul 1999), precum și faptul că acest liceu a avut mereu și are în continuare rezultate foarte bune la examenele de evaluare națională și la Bacalaureat, cât și la diversele olimpiade școlare, la nivel județean, național și chiar internațional.  Concluzionând, directoarea Livia Muntean  (susținută atât de către “adjuncții” Ioan Cadar și Eniko Hochausser, cât și de întreg corpul profesoral de aici) a arătat că unitatea de învățământ pe care o păstorește de la începutul acestui an își respectă neabătut deviza  “Tradiția naște valori !”, propunându-și și pe viitor să pregătească pentru viață tinerii care învață aici și care, după ani de la terminarea studiilor liceale se vor putea mândri că sunt „eminescieni”.

decathlon.ro

Tot cu acest prilej celor care – ducând mai departe tradiția și prestigiul liceului – au paticipat și au obținut premii la olimpiadele şcolare, precum și celor care au avut media generală 10 în anul școlar trecut, în semn de adânc respect și prețuire le-au fost înmânate diplome de către conducerea unității de învățământ. De asemenea au fost lansate către publicul cititor Anuarul liceului și revista “Ritmuri eminesciene”.

Pentru a marca așa cum se cuvine ziua de naștere a patronului spiritual al Colegiului, elevii (coordonați de profesorii lor Felicia Sim, Laura Ardelean, Sorina Duică, Monica Dumitraş, Delia Balaş și Ioana Pantor) au oferit celor prezenți recitaluri de poezie, teatru, muzică și dans – toate pe versurile marelui nostru poet național Mihai Eminescu.

Corespondent: Prof. Daniel Topală