Zapada de peste 1 metru in Muntii Apuseni, iar in statiuni ajunge la 70 de cm. Recomandari facute de serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor
Turism

Zapada de peste 1 metru in Muntii Apuseni, iar in statiuni ajunge la 70 de cm. Recomandari facute de serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor

După vremea atipică de la începutul anului 2023 în ultima săptămână s-a instalat iarna. În urma precipitaţiilor din ultima perioadă în Munţii Bihor, in zona Satului de vacanţă Vârtop, la Padiş şi Stana de Vale s-a depus un strat consistent de zăpadă.

La nivelul staţiunilor (la baza pârtiilor de schi la o altitudine de cca. 1200m ) zăpada măsoară în jur de 70 de cm, în zona staţiilor de debarcare cca. 90 cm iar în zonele de creastă la altitudini între 1400 şi 1600 grosimea stratului măsoară între 90 şi 135 cm. Zăpada depusă în mai multe etape nu este încă consolidată neexistând coeziune suficientă între straturi.

S-a constatat o instabilitate în privinţa perioadelor de vizibilitate în zona de creastă fiind în vigoare în continuare o atenţionare meteorologică – Cod Galben până în data de 05.02. ora 18.00 vor fi ninsori si vânt la rafală 50-70 km/h, la peste 1800 m, vântul va depăşi 80-90 km/h.

Salvatorii montani din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor al Consiliului Judeţean Bihor, pentru siguranța dumneavoastră, vă recomandă:

  • echipați-vă corespunzător,
  • reglaţi-vă echipamentul de schi,
  • casca de schi să fie un element esențial,
  • adaptați-vă viteza la condițiile pârtiei şi experienţa Dvs.
  • depășiți în condiții de siguranță menținând o distanță care să permită anticiparea deplasării celorlalți schiori,
  • nu staționați pe mijlocul pârtiei, în zone fără vizibilitate pentru ceilalți schiori sau pe porțiuni înguste,
  • dacă observați o persoană care are probleme, asigurați zona așezând schiurile în poziție verticală și încrucișate mai sus de victimă, verificați starea victimei, acordaţi prim ajutor fără să mişcaţi victima și solicitaţi ajutor echipei salvamont.
  • ţinând cont de condiţiile de zăpadă, activităţile de offpiste trebuiesc abordate cu atenţie sporită.
  • pentru cei care se aventurează in afara staţiunilor turistice, le recomandăm să aleagă trasee pe masura pregătirii, utilizând echipament corespunzător, să se informeze, în prealabil, in privinţa traseelor si condiţiile de parcurgere in regim de iarnă a acestora. Pentru zona montană a judeţului Bihor aveţi posibilitatea sa vă informaţi în privinţa traseelor şi puteţi să descărcaţi trackurile traseelor turistice de pe siteul www.salvamontbihor.ro secţiunea trasee turistice.
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News