Varianta braziliana a COVID-19 a afost descoperita si in Romania. De ce este mai periculoasa aceasta varianta
Sanatate

Varianta braziliana a COVID-19 a afost descoperita si in Romania. De ce este mai periculoasa aceasta varianta

Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a fost informat, de către laboratorul INBI Balș, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2.

Unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Mun. București, simptomatic, având condiții medicale preexistente, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID 19. Sursa nu poate fi precizată, anunta INSP

Al doilea caz este un bărbat, în vârstă de 57 de ani, tot din Mun. București, simptomatic, având condiții medicale preexistente și care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi.

Ancheta epidemiologică pentru cele 2 cazuri este în desfășurare.

Varianta braziliana provoaca reinfectare la persoanele vindecate de covid.

Trei studii oferă o istorie îngrozitoare a creșterii uriașe pe care tulpina P.1 a avut-o în orașul amazonian Manaus. Cercetătorii consideră că tulpina braziliană a apărut în acest oraș și apoi a alimentat o creștere record a cazurilor de Covid-19. Studiile au descoperit că P.1. a ajuns să domine orașul, parțial din cauza faptului că este extrem de contagioasă.

Cu toate acestea, tulpina braziliană are și capacitatea de a infecta unii oameni care aveau imunitate deja formată la Covid-19. De asemenea, experimentele de laborator sugerează că P.1 ar putea slăbi efectul protector al vaccinului chinezesc utilizat acum în Brazilia.

În urmă cu 3 zile, au fost anunțate și primele două cazuri din România confirmate cu varianta sud-africană a coronavirusului. Primul fiind o persoană de sex feminin, din Mun București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351, iar al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată.

Ne găsiți și pe Google News