Unsprezece cetățeni din Siria și Irak, opriți la frontiera cu Ungaria, in apropiere de Sacuieni
Stiri Bihor

Unsprezece cetățeni din Siria și Irak, opriți la frontiera cu Ungaria, in apropiere de Sacuieni

În cadrul unei acţiuni pentru combaterea migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră bihoreni au depistat in zona de competentă 11 cetăţeni din Siria şi Irak care intenţionau să iasă ilegal din ţară, cu scopul de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.

În acţiunea ilegală, grupul de migranți era sprijinit de un bărbat cu dublă cetăţenie, română și maghiară, care este cercetat, în prezent, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.

În data de 27.05.2017, polițiștii de frontieră din cadrul  Sectorului Politiei de Frontiera  Diosig au desfăşurat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale în zona de competenţă. Astfel, în jurul orei 21.30, au observat un autoturism marca VW Sharan, înmatriculat in Ungaria, care a ieșit din localitatea Săcuieni şi se îndrepta spre  frontieră.  Polițiștii de frontieră au pornit în urmărirea mașinii, aceasta fiind oprită la aproximativ 500 de metri distanță de graniță.

 La control, polițiştii de frontieră au constatat că  autoturismul este condus de un bărbat cu dublă cetăţenie, română si maghiară, Ioan T. în vârstă de 38 ani, care  transporta 11 persoane, cetăţeni străini care posedau documente temporare de identitate pentru solicitanţii de azil.

Având suspiciuni cu privire la scopul prezenţei în zona de frontieră, persoanele în cauză au fost conduse la sediul sectorului pentru cercetări. Din primele verificări, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetățeni irakieni şi sirieni, cinci adulţi cu vârste cuprinse între 23 şi 32 de ani, respectiv şase minori cu vârste  între 1 an şi 10 de ani.

Adulții  au declarat că  intenționau să treacă fraudulos frontiera din România în Ungaria, pentru a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen. Au mai relatat că au luat legătura cu numitul Ioan T. care trebuia sa-i transporte până în apropierea punctului de trecere a frontierei Săcuieni, de unde urmau să treacă ilegal frontiera în Ungaria, pe jos.

În cauză au fost întocmite actele de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat de către cei 11 cetăţeni străini, respectiv trafic de migranţi de către şoferul autoturismului, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.