Un oradean conduce misiunea Romaniei de interventie pentru stingerea incendiilor din Grecia
Stiri Bihor

Un oradean conduce misiunea Romaniei de interventie pentru stingerea incendiilor din Grecia

In cursul zilei de ieri au plecat spre Grecia încă 50 de specialiști din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate. Deplasarea pompierilor salvatori se realizează pe cale terestră împreună cu 4 autospeciale de stins incendii de pădure, 3 cisterne de 10.000 litri, 1 autoturism 4×4 (ISUZU D-MAX) și 1 tabără mobilă pentru cazare.

Hotărârea a fost aprobată de CNSU având în vedere monitorizarea atentă a situației generate de incendiile de vegetație din Republica Elenă și solicitarea de asistență internațională a autorităților din Grecia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, precum și cu informarea prealabilă a președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

Misiunea externă de sprijin se realizează prin Mecanismul European de Protecție Civilă al Uniunii Europene, unde Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională.

Comandantul modulului de intervenție specializat din România, care a plecat ieri spre Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pădure, este domnul colonel Csilik Alexandru Adrian, prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Bihor.

Colonelul Csilik desfășoară cea de-a treia misiune în Republica Elenă, în luna august a anului 2021 și în luna iunie 2022, fiind comandantul modulelor de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, specializate în stingerea incendiilor de pădure, dislocate în Grecia, pentru misiuni de sprijin a pompierilor eleni în lupta cu incendiile care au devastat zone întinse din Republica Elenă.

Până la plecarea celui de-al doilea contingent, pe teritoriul elen, exista deja dislocati 80 de pompieri salvatori, ce sunt deja prepozitionați în zona afectată de incendii de pădure și desfășoară misiuni specifice de limitare a răspândirii acestora.

Ne găsiți și pe Google News