Un nou virus letal ameninta omenirea. Coronavirusul Wuhan comparabil cu Gripa spaniola, ca rata de raspandire
Sanatate

Un nou virus letal ameninta omenirea. Coronavirusul Wuhan comparabil cu Gripa spaniola, ca rata de raspandire

Un nou coronavirus provenit din China, un derivat al virusului SARS, a infectat sute de oameni de când a început focarul in Wuhan, China, în decembrie. Oamenii de știință care au decodat pentru prima dată virusul, consideră că acesta a început probabil la un animal și s-a răspândit la oameni.

Ce știm este că provoacă pneumonie și nu răspunde la tratamentul cu antibiotice, ceea ce nu este surprinzător, avand o rata a mortalității de 10% dintre indivizi„, spune Poon, un medic virolog la Școala de Sănătate Publică la Universitatea din Hong Kong.

Nu este clar cât de mortal va fi coronavirusul Wuhan, dar rata mortalității este în prezent mai mică decât MERS și SARS.

Virusii pot îmbolnăvi oamenii, de obicei cu o boală ușoară până la moderată a tractului respirator superior, similara cu o răceală comună. Simptomele coronavirusului includ curgerea nasului, tuse, dureri în gât, eventual o durere de cap și poate febră, care poate dura câteva zile.

interlink.ro

Pentru cei cu un sistem imunitar slăbit, vârstnici și foarte tineri, există șanse ca virusul să poată provoca o boală mult mai gravă a tractului respirator, precum o pneumonie sau o bronșită.

În conformitate cu precizările Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile  București, DSP Bihor a informat toți medicii de familie și unitățile spitalicești din județul nostru privitor la  noul coronavirus (nCoV) recent identificat in patru provincii (Hubei – oraș Wuhan, Guangdong Sheng, Beijing Shi și Shanghai Shi) din China (2019-nCoV) astfel încât să fie realizată o evaluare corectă și o supraveghere adecvată a posibilelor cazuri de îmbolnăvire.

Există o probabilitate mica de import de cazuri în țările UE / SEE, datorita traficului mai puțin extins al persoanelor către și dinspre Wuhan. Respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitățile sanitare, în țările UE/SEE și evidențele unei transmiteri inter-umane limitate, determina ca probabilitatea evaluată ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE sa fie foarte scăzută.

Au fost transmise informații privind nCoV către personalul din Aeroportul Internațional Oradea și a fost evaluat modul de răspuns la suspiciuni de îmbolnăvire (spații, personal de supraveghere). A fost înmânate, în vederea multiplicării, informații pentru călători sub forma Cardului de Alertă pentru Sănătate (anexat).

Recomandări pentru călători

Călătorii care planifică să viziteze cel puțin una din cele 4 provincii din China trebuie să evite vizitarea ”piețelor umede” sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte și să evite contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii.

Călătorii care planifică să viziteze cel puțin una din provinciile menționate trebuie să respecte o bună igienă a mâinilor și alimentelor.

Călătorii cu simptome respiratorii acute (tuse +/- dificultate de respirație) și febră, care revin din cel puțin una din cele 4 provincii din China, sunt sfătuiți să își pună masca de nas și gură, să sune la 112 și să se adreseze secției/spitalului de boli infecțioase cel mai apropiat, unde să menționeze medicului infecționist istoricul de călătorie.

În plus, din cauza activității gripale endemice din China, călătorii trebuie să fie vaccinați antigripal cu minim 2 săptămâni anterior deplasării, pentru a preveni o boală respiratorie severă.

Ne găsești și pe Google News