Un microscop operator performant crește siguranța operațiilor neurochirurgicale la Spitalului Județean
Sanatate Stiri Oradea

Un microscop operator performant crește siguranța operațiilor neurochirurgicale la Spitalului Județean

DR alin blaga neurochirurgVineri, 17 februarie 2017, o echipă de medici condusă de doctorul specialist neurochirurg Alin Blaga a efectuat prima operație cu microscopul operator dedicat neurochirurgiei, aparat de ultimă generație achiziționat recent de către Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Oradea.

Acest aparat a costat peste 300.000 de euro şi este unicat în județul Bihor. Microscopul a fost produs de firma ZEISS, fiind un model Pentero 900 considerat vârf de gamă. Microscopul operator dedicat neurochirurgiei are capacitatea de a mări de până la 14 ori, față de vechea aparatură, care permitea mărirea de numai 3 ori.

Practic, acest microscop mărește câmpul operator, fiind de un real ajutor medicilor care realizează intervenții chirurgicale delicate. Aparatul se folosește la operațiile care vizează tumori cerebrale, morfologii vasculare cerebrale, dar și în patologii spinale.

”Acest aparat, achiziționat în luna ianuarie a acestui an și care a ajuns la noi pe 1 februarie, va fi folosit în 85% din intervențiile neurochirurgicale care se desfășoară în spital, fiindu-ne de foarte mare ajutor, întrucât permite lărgirea în siguranță a spectrului de noi patologii abordate. Un astfel de aparat trebuie să intre în dotarea de bază a oricărei săli de operații de neurochirurgie”, ne-a declarat Alin Blaga, medic specialist neurochirurg la Spitalul Clinic Județean.