Trupa Szigligeti își prezintă prima premieră în Sala Transilvania
Cultura

Trupa Szigligeti își prezintă prima premieră în Sala Transilvania

Într-o bună dimineaţă, cînd Gregor Samsa se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat într-o gînganie înspăimîntătoare” – așa începe nuvela binecunoscută a lui Kafka, și acesta este și punctul de pornire a textului unuia dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani maghiari, Kárpáti Péter.

Textul este montat pe scena Sălii Transilvania de către regizorul Kovács D. Dániel, aflat la a doua colaborare cu trupa maghiară orădeană după „Familia Schroffenstein”.

Autorul prezintă o viziune extraordinar de clară asupra derutei omului în lumea confuză care îl înconjoară. Kafka sugerează momentul în care însăși viața noastră alunecă în suprarealism.

Montarea pe scenă a nuvelei prezintă multe provocări: creatorii spectacolului aleg să sublinieze, în locul unei reprezentări scenice a gânganiei, groaza, scârba, uimirea și ridicolul pe care le trezește povestea în cei care o urmăresc. Totuși, gângania nu rămâne invizibilă: această creatură nemaipomenită este însuși publicul, cu cele o sută de picioare și capete ale sale.

Premiera are loc în 31 martie de la ora 19:00 la Sala Transilvania. Următoarele reprezentații: 1, 3 și 16 aprilie. Toate reprezentațiile sunt titrate în limba română. Biletele se găsesc la agenția Teatrului Szigligeti, respectiv online, pe pagina  szigligeti.biletmaster.ro.

Spectacol recomandat persoanelor peste 14 ani.

Ne găsiți și pe Google News