Ești dependent de muncă? Află aici! Cercetare sociologica a profesorului universitar oradean, Sergiu Bălțătescu
Educatie

Ești dependent de muncă? Află aici! Cercetare sociologica a profesorului universitar oradean, Sergiu Bălțătescu

Prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu de la Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, al Universității din Oradea, colaborează la un sondaj internațional. Proiectul are titlul „The role of macro-, meso-, and micro-level factors in work addiction and related health problems”, este realizat de o echipă internațională condusă de dr. Edyta Charzyńska, de la Universitatea Silezia din Katowice și de dr. Paweł Atroszko de la Universitatea din Gdańsk, fiind susținut de Centrul Național de Știință din Polonia.

Proiectul își propune să furnizeze date despre costurile enorme ale stresului cronic în mediile de lucru și în afara acestora, care sunt direct atribuite dependenței de muncă la nivel mondial. Cercetătorii doresc să înțeleagă care sunt factorii care contribuie cel mai mult la dependența de muncă, depresia legată de muncă și burnout pentru a dezvolta cele mai bune practici pentru prevenirea și tratarea acestora”, explică prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu. Rezultatele acestei cercetări pot oferi o bază științifică recomandărilor adresate guvernelor cu privire la condițiile de muncă și pot influența politicile și procedurile organizațiilor privind climatul de muncă și valorile organizaționale, pentru a minimiza riscul dezvoltării dependenței de muncă și a atenua efectul acesteia asupra sănătății și bunăstării. Ca atare, cercetarea poate contribui la o reducere semnificativă a suferinței umane la nivel mondial și la o îmbunătățire notabilă a productivității pentru organizații, instituții și economie la nivel de țară.

Sondajul online, realizat în peste 60 de țări de pe 6 continente, este disponibil și în limba română la adresa:

https://experior.limesurvey.net/627263?lang=ro

La acest studiu pot participa adulții români, angajați cu normă întreagă într-o organizație cu cel puțin 10 angajați în total și care lucrează pentru actualul angajator de cel puțin un an. Studiul durează aproximativ 15-20 de minute și este anonim.

Imediat după completarea sondajului, toți participanții vor obține feedback detaliat cu privire la funcționarea lor psihosocială la locul de muncă, inclusiv riscurile de dependență de muncă, depresie legată de muncă și burnout și potențiali factori de risc organizaționali și individuali care contribuie la funcționarea lor la locul de muncă. Toate acestea pot ajuta la identificarea punctelor forte și a punctelor slabe personale și organizaționale și la îmbunătățirea performanței la locul de muncă și a bunăstării în și în afara mediului de lucru. Participanții vor fi direcționați către o pagină web unde vor fi disponibile informații detaliate privind interpretarea rezultatelor lor, alături de recomandări privind disponibilitatea soluțiilor de tip self-help sau de ajutor profesional”, explică universitarul orădean.

Nu în ultimul rând, adaugă prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu, baza de date a studiului va fi disponibilă pentru prelucrare profesorilor, studenților, masteranzilor și doctoranzilor Universității din Oradea.

Ne găsiți și pe Google News