Trei premiere în luna ianuarie la Teatrul Regina Maria din Oradea
Cultura

Trei premiere în luna ianuarie la Teatrul Regina Maria din Oradea

Teatrului Regina Maria se pregătește să-și întâmpine spectatorii în noul an cu trei premiere. Prima, aparține Trupei Iosif Vulcan și va avea loc duminică, 13 ianuarie, de la ora 19:00, în Sala Mare: „Capcana lui Hamlet”, adaptare după Nedialko Yordanov, în regia lui Petru Vutcărău, fiind urmată de un recital de poezie care va va avea loc luni, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia: „RĂZLEȚE… spicuiri din lirica lui Tudor Arghezi„ și un spectacol dedicat Micii Uniri, susținut de către artiștii Ansamblului Artistic Profesionist Crișana: „Uniți în cuget și-n simțiri” – joi 24 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare.

Nedialko Yordanov, autorul textului montat de Trupa Iosif Vulcan, este un om de literatură bulgar a cărui operă se remarcă prin texte din registre diverse precum poezie, proză, jurnalism politic și teatru. Creațiile sale de dramaturgie se bucură de succes încă de la începutul carierei, iar de-a lungul a peste 40 de ani de teatru, a scris piese cuprinzând toate genurile teatrale și a regizat numeroase spectacole.

Textul „Uciderea lui Gonzago”, care stă la baza spectacolului „Capcana lui Hamlet”, este, la rândul său, inspirat din tragedia shakespeariană „Hamlet”, și prezintă o variantă diferită și îmbogățită a evenimentelor de la curtea castelului Elsinore, centrată pe condiția artistului. Hamlet – prințul Danemarcei – pune la cale crearea unor împrejurări artificiale care reeditează abominabila crimă înfăptuită asupra tatălui său, iar pionii acestui plan de a demasca nelegiuirea săvârșită de Claudius, actualul rege, sunt actorii care tocmai au ajuns la castel. Victimele experimentului imaginat de Hamlet nu rămân, însă, doar unchiul său și – într-o oarecare măsură – mama sa ci și protagoniștii spectacolului, artiștii care „țin oglinzile” pentru ca spectatorul să se vadă pe sine însuși.

Citeste si: Programul spectacolelor la Teatrul Regina Maria, in luna ianuarie 2019

interlink.ro

Traducerea textului este realizată de Elvira Rîmbu, actriță și Manager Interimar la Teatrul Regina Maria, concepția regizorală a spectacolului îi aparține reputatului om de teatru Petru Vutcărău, care montează deja al doilea spectacol din această stagiune cu actorii care fac parte atât din Trupa Iosif Vulcan, cât și din Trupa Arcadia, iar scenografia este semnată de talentata artistă Oana Cernea.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Richard Balint (Charles), Elvira Rîmbu (Elisabeth), Petre Ghimbăşan (Benvolio), Răzvan Vicoveanu (Henric), Denisa Vlad (Amalia), Pavel Sîrghi (Sufleurul), Sorin Ionescu (Polonius), Consuela Egyed (Ofelia), Alin Stanciu (Horatio), Sebastian Lupu (Călăul), Ciprian Ciuciu (Hamlet), Igor Lungu (Un spion, Un torţionar).

Textul „Uciderea lui Gonzago” a mai fost montat la Oradea în anul 2010, spectacolul cu același nume având, însă, doar câteva reprezentații care s-au jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Următoarea premieră a Teatrului Regina Maria, „RĂZLEȚE”… SPICUIRI DIN LIRICA LUI TUDOR ARGHEZI, este un moment artistic de excepție, dedicat iubitorilor de poezie. Susținut de către actorul Eugen Țugulea, spectacolul are menirea de a conserva și de a readuce, în același timp, în atenția publicului orădean, opera unuia dintre cei mai prolifici și îndrăgiți poeți români: Tudor Arghezi. Glasul reputatului actor va fi acompaniat de sunetele instrumentelor de suflat mânuite cu pricepere de Petrică Popa. Orădenii sunt așteptați să pășească în lumea magică a poeziei luni, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia.

Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana” va organiza, de asemenea, o premieră, intitulată UNIȚI ÎN CUGET ȘI-N SIMȚIRI. Acest concert extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române, va avea loc joi, 24 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Spectacolul va fi prezentat de îndrăgitul actor George Voinese și vor fi invitate special Niculina Stoican şi Mioara Velicu, care vor concerta alături de artiştii bihoreni Felicia Costin, Petrică Popa, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Stângaciu, Leontin Ciucur și corpul de dansatori al ansamblului. Artiștii vor fi acompaniați de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Crişana”, condusă de maestrul Adrian Miescu, iar regia artistică a spectacolului este semnată de Leontin Ciucur.

Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475

Ne găsești și pe Google News