Toleranță zero din partea Primariei Oradea pentru construcțiile ridicate fără autorizație
Stiri Oradea

Toleranță zero din partea Primariei Oradea pentru construcțiile ridicate fără autorizație

Toleranță zero din partea administrației publice locale pentru construcțiile ridicate fără autorizație. Primăria Oradea, prin Direcția Economică, reamintește orădenilor că în anul 2019, cu aplicare din 2020, au fost instituite măsuri fiscale care privesc aceste construcții.

În conformitate cu acestea, persoanele care ridică clădiri sau anexe fără autorizație trebuie să plătească o taxă pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcțiilor fără autorizație de construire, în cuantum de:

  • 5000 lei/proces verbal: clădiri sau corpuri de clădire noi (Taxă pentru întocmirea proceselor verbale de constatare a construcțiilor realizate fără autorizație de construire mai vechi de 3 ani)
  • 2000 lei/proces verbal: clădiri anexă (Taxă pentru întocmirea proceselor verbale de constatare a construcțiilor realizate fără autorizație de construire mai vechi de 3 ani)

De menționat este însă faptul că această taxă nu scutește persoana în cauză de obținerea avizelor și autorizațiilor necesare intrării în legalitate. De asemenea, există în continuare obligația de plată retroactivă a impozitului pe clădiri pentru construcțiile realizate fără autorizație. Până la intrarea în legalitate, clădirea este „marcată” ca fiind fără autorizație.

În plus, o cotă adițională de 50% pentru impozitul pe clădirile realizate fără autorizație de construire se aplică până la intrarea în legalitate (nu se aplică pentru: reabilitarea fațadei, schimbarea unui geam, repararea acoperișului etc.).

interlink.ro

Potrivit autorităților locale, măsurile fiscale au fost luate cu scopul de a reduce fenomenul și a contracara vidul legislativ, întrucât dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzi în domeniul urbanismului se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei, conform prevederilor legale.

În anul 2020, au fost înregistrate 77 de construcții fără autorizație de construcție, din care 41 de clădiri și 36 de anexe. Anul acesta, până la finalul lunii iulie, au fost depistate 79 de cazuri, din care 37 de clădiri și 42 de anexe.

Cuantumul unei amenzi aplicabile în cei trei ani este cuprinsă între 1.000 şi 10.000 lei, conform legii.

Ne găsești și pe Google News