SC Termoficare Oradea SA propune un pachet mare de investiții în sistemul de termoficare, care vor întregi procesul de reabilitare care se derulează pe fonduri europene și care au ca scop creșterea eficienței energetice și asigurarea încălzirii orașului la parametri corespunzători. Investițiile ar urma să se realizeze din bugetul local și vor fi supuse aprobării în ședința Consiliului Local din 31 august.
Având în vedere că multe puncte termice din Oradea sunt într-o stare avansată de degradare și necesită reparații urgente mai ales la acoperiș, apa rezultată din precipitații scurgându-se pe utilajele din punctele termice şi provocând avarii repetate, se propun reparații capitale la acoperișul a 20 de puncte termice din municipiu.
,,Ne dorim ca anul acesta să reabilităm acoperișul a 20 de puncte termice din buget local, iar apoi în regie proprie pentru încă 15 puncte termice. Stadiul fizic al lor este foarte precar, avem înăuntru echipamente noi care ar putea fi afectate de apa care ajunge prin acoperișul degradat. Am reabilitat și anul trecut 8 puncte termice și ne dorim să reabilităm anual 20-30 de astfel de clădiri, până le vom reabilita pe toate cele care au nevoie. Vom continua totodată și proiectul de reabilitare a fațadelor punctelor termice, demarat împreună cu Universitatea Oradea, deoarece dorim să le dăm o față nouă”, a declarat Stănel Necula, directorul Termoficare Oradea. Valoarea totală a investiției pentru cele 20 de puncte termice este de 1.339.690 lei cu TVA, iar durata de execuție este de 4 săptămâni pentru fiecare punct termic în parte.
O altă investiție importantă care urmează să fie realizată este asigurarea separatoarelor de nămol pentru protejarea armăturilor și pompelor de pe circuitul de termoficare şi a echipamentelor din circuitul hidraulic al centralei.
„Ne dorim să separăm impurităţile în așa fel încât să mărim durata de viaţă a echipamentelor noi și să protejăm sursa de încălzire a orașului”, a subliniat Stănel Necula. Valoarea acestei investiții este de 1.179.123 lei cu TVA iar durata de realizare a investiției este de 6 luni.
Tot în ședința Consiliului Local de joi va intra și un proiect de hotărâre care prevede asigurarea unui degazor termic pentru tratarea apei de adaos introdusă în sistemul de termoficare. La ora actuală, sistemul de termoficare a municipiului se află într-un proces de modernizare, care prevede înlocuirea vechilor rețele, iar în scopul asigurării calității apei de adaos la nivelul actual al pierderilor din sistem trebuie mărită capacitatea de degazare termică în instalația existentă. Pentru acoperirea nevoilor de apă adaos în sezonul de termoficare, este necesar un degazor nou, cu o capacitate de degazare de 200 mc/h.
,,Această investiție este oportună deoarece prin modernizarea sistemului de tratare a apei de adaos în reţeaua de termoficare, va crește durata de viaţă a acesteia, prin creșterea calității apei din sistem și reducerea astfel a coroziunii interioare a conductelor reabilitate, respectiv vor scădea cheltuielile de reparații a conductelor, datorate spargerii pereților conductelor din cauza coroziunii. Practic vom trata apa și îi vom aplica un proces de degazare pentru a nu coroda rețelele pe interior și pentru a menține condițiile de garanție impuse de furnizorul de echipament al cazanelor și al conductelor preizolate”, a adăugat directorul Termoficare.
Prin această investiție se va realiza o stație de degazare a apei de adaos în reţeaua de termoficare care va fi amplasată în vecinătatea rețelei de termoficare din incinta CET, complet automatizată, care va asigura necesarul de apă de adaos, până la limita de 200 mc/h pentru circuitul primar termoficare, inclusiv injecția apei de adaos în circuit. Valoarea investiției este de 4.636.355 lei cu TVA inclus, iar durata de realizare este de 7 luni.
Ne găsiți și pe Google News