Teatrul Szigligeti din Oradea organizeaza o noua editie a Festivalului „HolnapUtán” (Poimâine), in perioada 13-18 mai 2023
Evenimente

Teatrul Szigligeti din Oradea organizeaza o noua editie a Festivalului „HolnapUtán” (Poimâine), in perioada 13-18 mai 2023

Ediția a XI-a a Festivalului HolnapUtán (Poimâine) a Teatrului Szigligeti se încadrează, în acest an, în programul Festum Varadinum. Pe lângă producțiile proprii ale gazdelor, în program apar 5 spectacole invitate și un concert, respectiv un workshop dedicat absolvenților facultăților de teatru în limba maghiară.

Spectacolul de deschidere a festivalului, în 13 mai, va fi comedia muzicală a Trupei Szigligeti, Mondenele, montată pe scena mare a teatrului de către directorul artistic al trupei, Novák Eszter. Povestea care se desfășoară cu 60 de ani în urmă, în 1962, pregătirile pentru concursul de talente în speranța de a ajunge la Helsinki, melodiile evergerren — între care și unele compuse de orădeanul Fényes Szabolcs — promit un spectacol-eveniment pentru toată familia. Titrat în limba română.

Masteranzii de teatru de animație ai Universității de Arte Târgu Mureș au realizat un spectacol bazat pe romanul Orfana de Móricz Zsigmond. Producția va fi prezentată publicului orădean pe scena Arcadia, în 14 mai. „Este important să vorbim despre viețile unor personaje despre care nu se scriu spectacole. Acești oameni sunt victimele, și nu protagoniștii propriilor povești” – spune regizorul Vidovszky György. Spectacolul se joacă cu titrare în limba română.

Fiul de Florian Zeller se joacă în limba română de Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria din Oradea, tot în 14 mai, la Sala Transilvania. Spectacolul spune povestea lui Nicolas, un adolescent care trece printr-o fază problematică. Cum nici contextul familial nu este unul prea fericit, părinții sunt divorțați, iar tatăl și-a întemeiat o altă familie, lupta pentru a depăși momentul critic revine părinților pe rând. Atunci când mama devine copleșită de situație, tatăl preia misiunea și încearcă să-și ajute fiul. Oscilând între neputință, dragoste, revoltă, vinovăție, propriile traume și temeri, efortul pentru a restaura haosul emoțional în care a căzut băiatul se dovedește însă a fi mai dificil decât se aștepta.

Actorul maghiar Klem Viktor regizează și joacă monodrama Contrabasul, după textul de Patrick Süskind, în 15 mai la Sala Transilvania. Contrabasul este un dialog deschis între muzician și spectator. Contrabasistul povestește despre viață, dragoste, greșelile sale, relația sa cu muzica și cu societatea, în timp ce cântă pe instrumentul lui.

Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare ne aduce Scripcarul pe acoperiș în seara de 15 mai. „Este greu de identificat secretul succesului mondial al spectacolului Scripcarul pe acoperiș. Este un musical dulce-amărui care vorbește atât despre supraviețuire, cât și despre pierderile pe care aceasta le presupune. Este vorba despre puterea tradiției de a rezista, dar și despre puterea valorilor umane universale (umanitate, bunătate, dragoste) care sunt capabile să sfideze, chiar și acest lucru” – aflăm din descrierea spectacolului.

Trupa Tompa Miklós a Teatrului Național Târgu Mureș vine la festival cu comedia Avocatul, în 16 mai. Numele lui Molnár Ferenc este asociat cu comediile scrise cu un profund profesionalism scenic. Avocatul este de fapt prima piesă semnată de tânărul autor, însă tehnica de dramatizare specifică, construcția întorsăturilor de situație și  personajele comice concepute cu ironie se regăsesc deja și în această operă. Dr. Sárkány, avocatul renumit și de succes, respectiv Puzsér, spărgătorul simpatic, cu toate că reprezintă două extreme ale societății, trăiesc într-o simbioză: avocatul este cel care îşi ajută clientul să scape, timp în care îşi consolidează reputaţia datorită soluțiilor avocăţeşti spectaculoase folosite în apărarea lui Puzsér. Într-o zi, rolurile se schimbă între ele, iar lumea se dă peste cap. Titrat în limba română.

Spectacolul de teatru fizic al Ansamblului Nagyvárad al Teatrului Szigligeti se bazează pe drama Les Bâtisseurs d’empire de Boris Vian. Producția va fi jucată la Sala Transilvania în după-amiaza de 17 mai. „Textul dramatic a servit mai mult ca punct de referință în procesul de creație. El a dat bazele structurale principale ale spectacolului, oferind cadrele stricte ale caracterelor personajelor, eu însă m-am străduit să-mi formulez viziunea proprie referitoare la atmosfera și tematica spectacolului. Cred că am reinterpretat puțin cele scrise de Vian, adăugând noi înțelesuri care izvorăsc din natura universală a teatrului fizic” – declară regizorul-coregraf  Györfi Csaba. Spectacol non-verbal.

Formația maghiară Carson Coma vine la Oradea cu un concert acustic în seara de 17 mai. Formația rock este îndrăgită de generația tânără.

Textul dramatic Eu, gângania a fost montat pe scena Sălii Transilvania de regizorul Kovács D. Dániel. „Cabaretul Kafka” bazat pe nuvela Metamorfoza de Franz Kafka nu este o adaptare simplă. Viziunea lui Kárpáti și mijloacele pe care le folosește — umorul specific, talentul de a vedea esența lucrurilor, exagerarea elementelor suprarealiste — se împletesc în mod firesc cu lumea întunecată, grotescă, și totuși hazlie a lui Kafka. Din această întâlnire, ia naștere o povestire scenică neobișnuită ca formă, care formulează mesaje cu claritatea necruțătoare specifică cabaretului. Un lucru e cert, povestea începe la fel ca nuvela faimoasă a lui Kafka: Gregor Samsa se trezește într-o zi și se pomenește metamorfozat într-o gânganie înspăimîntătoare. Spectacolul se joacă în 18 mai, cu titrare în limba română.

În acest an Teatrul Szigligeti lansează două tipuri de abonament Poimâine. Primul tip de abonament conține 5 spectacole, și anume: Scripcarul pe acoperiș, Avocatul, Eu, gângania, Orfana, Contrabasul. Prețul acestui tip de abonament este 125 lei. Celălalt abonament conține 3 spectacole: Scripcarul pe acoperiș, Avocatul și Le  Schmürz, la prețul de 75 lei. Biletele se găsesc la agenția Teatrului Szigligeti, dar și online, pe  szigligeti.biletmaster.ro. Abonamentele pot fi achiziționate doar la agenție.

Programul Festivalului Poimâine, ed. XI

Sâmbătă, 13 mai, ora 17:00, Sala Mare

Márton Gyula: MONDENELE (titrat în limba română)

r.: Novák Eszter

Trupa Szigligeti a Teatrului Szigligeti

 

Duminică, 14 mai, 17:00, Sala Arcadia

Móricz Zsigmond: ORFANA (titrat în limba română)

r.: Vidovszky György

Universitatea de Arte Târgu-Mureș

 

Duminică, 14 mai, ora 19:00, Sala Transilvania

Florian Zeller: FIUL (lb. română)

r.: Bobi Pricop

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria

 

Luni, 15 mai, ora 17:00, Sala Transilvania

Patrick Süskind: CONTRABASUL

Monodramă jucată de Klem Viktor

r.: Klem Viktor

 

Luni, 15 mai, ora 19:00, Sala Mare

Sheldon Harnick-Jerry Bock-Joseph Stein: SCRIPCARUL PE ACOPERIȘ (titrat în limba română)

r.: Márkó Eszter

Teatrul de Nord Satu Mare Trupa Harag György

 

Marți, 16 mai, ora 19:00, Sala Mare

 Molnár Ferenc-Kellér Dezső-Zerkovitz Béla: AVOCATUL (titrat în limba română)

r.: Keresztes Attila

Teatrul Național din Târgu-Mureș, Trupa Tompa Miklós

 

 

Miercuri, 17 mai, 17:00, Sala Transilvania

Boris Vian: LE SCHMÜRZ (non-verbal)

r.: Györfi Csaba

Ansamblul Nagyvárad al Teatrului Szigligeti

 

Miercuri, 17 mai, 20:30, Sala Mare

CARSON COMA AKUSZTIK

Concert

 

Joi, 18 mai, 19:00, Sala Transilvania

Kárpáti Péter: EU, GÂNGANIA (titrat în limba română)

r.: Kovács D. Dániel

Trupa Szigligeti a Teatrului Szigligeti

Ne găsiți și pe Google News