Statuia lui Szigligeti Ede din Piața Ferdinand va fi restaurată
Stiri Oradea

Statuia lui Szigligeti Ede din Piața Ferdinand va fi restaurată

noriel.ro

Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor a solicitat în cadrul ședinței CMUAT avizul pentru proiectul de conservare/restaurare a elementelor artistice din piatră și metal ale statuii bust a lui Szigligeti Ede din Piața Ferdinand, proiect care cuprinde și  iluminarea arhitecturală a acestuia.

Prin acest proiect vor avea loc lucrări de conservare, restaurare și adaptare a monumentului în noua piațetă.

Bustul din bronz a fost realizat de artistul Ede Margo la începutul secolului XX și a fost dezvelit la 15 decembrie 1912, fiind amplasat de la început în fața teatrului orădean, teatru numit după dramaturg. Monumentul poate fi împărțit în 6 registre orizontale: o elevație trapezoidală, o treaptă din piatră naturală, un soclu profilat din piatră naturală, un soclu trapezoidal și bustul ronde bosse din bronz.

În continuare, se va organiza procedura de licitație, urmată de executarea lucrărilor.

decathlon.ro

Primăria Oradea reamintește celor care au proiecte depuse în CMUAT faptul că pot verifica pe site-ul Instituției Arhitectului Șef – http://arhitectsef.oradea.ro/, la rubrica din stânga paginii web – FORMULARE AUTORIZĂRI, AVIZE, ADEVERINŢE – CMUAT, la care dintre cele două comisii se află în analiză proiectul, data ședinței în care va fi dezbătut, dar și rezoluția comisiei.