Start in Programul Rabla 2018. Cu ce noutati vin programele rabla anul acesta
National

Start in Programul Rabla 2018. Cu ce noutati vin programele rabla anul acesta

Programul Rabla 2018. Începând de astăzi, 15 martie 2018, debutează Programul de înnoire a Parcului auto național, cunoscut sub numele de ”Programul Rabla Clasic”, iar românii care doresc să își achiziționeze un autovehicul nou mai puțin poluant și să caseze o mașină mai veche de 8 ani, pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere.

Programul Rabla 2018. De asemenea, persoanele juridice pot depune cereri de finanțare pentru înscrierea în cadrul acestui program până pe 28 septembrie 2018, la sediul Administrației Fondului pentru Mediu.

În al 14-lea an de realizare a Programului Rabla Clasic, suma alocată este de 133 milioane lei, cuantumul primei de casare fiind de 6.500 lei și se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. Dacă întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare, ajungându-se astfel la acordarea unei finanțări în cuantum de 9.200 lei.

Programul Rabla 2018, Clasic vine cu noutăți anul acesta, astfel încât să fie cât mai accesibil pentru românii care optează pentru casarea unei mașini vechi poluante și pentru achiziționarea unei mașini noi, mai puțin poluante. Totodată am ținut cont de toate observațiile pe care cetățenii le-au trimis către Administrația Fondului pentru Mediu în perioada în care ghidul de finanțare a Programului Rabla Clasic s-a aflat în dezbatere publică, astfel fiind eliminată obligativitatea condiției de valabilitate a inspecției tehnice periodice (ITP) a autovehiculului uzat.

Citeste si: Guvernul va incepe restituirea taxelor de poluare si va demara programele “Rabla Clasic” si “Rabla Plus”

Principalele noutăți pe care le aduce Programul Rabla 2018 în acest an :
  • Introducerea microbuzului ca autovehicul eligibil pentru CASARE;
  • Introducerea verificării, prin intermediul spațiului privat virtual, a certificatelor de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat;
  • Publicarea dispozițiilor privind sesiunea de finanțare se realizează pe pagina de internet a Autorității cu minimum 3 zile înainte de data programată pentru deschiderea sesiunii de validare/înscriere, în loc de maximum 5 zile;
  • Obligația producătorului validat de a introduce în aplicația informatică, în termen de 15 zile de la emiterea facturii, informațiile privind achiziția autovehicului nou;
  • Introducerea obligației înmatriculării permanente, pe numele beneficiarilor persoane juridice de drept privat și beneficiarilor de ajutor de minimis, a autovehiculelor nou achiziționate în cadrul programului, în termen de 90 de zile de la emiterea facturii; această obligație va fi monitorizată de către Autoritate și vor fi dispuse măsuri de recuperare a sumelor finanțate în situația nerespectării ei;
  • Recuperarea sumelor, în cazul neîndeplinirii obligației menționate mai sus, se realizează în baza deciziei de recuperare prevăzută în anexa nr. 11 la ghid, nou introdusă, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2014, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările ulterioare și în condițiile Codului de procedură fiscală.

Lansarea Programului Rabla Clasic la jumătate lunii martie este o premieră pentru acest program, având în vedere faptul că acest program era lansat de obicei în luna mai – iunie.

loading...