Sprijin pentru Romania! Guvernul a finalizat pachetul de masuri pentru contracararea efectolor crizei preturilor. Vezi in ce constau masurile si cine sunt beneficiarii
Economie

Sprijin pentru Romania! Guvernul a finalizat pachetul de masuri pentru contracararea efectolor crizei preturilor. Vezi in ce constau masurile si cine sunt beneficiarii

Coalitia de Guvernare a finalizat programul „Sprijin pentru Romania”, un pachet de masuri in valoare de 17,3 miliarde de lei, dintre care 9 miliarde din finduri europene si 8,3 miliarde de la bugetul de stat, menit sa ofere sprijin economiei si populatiei si sa contracareze efectele negative asupra economiei.

Astfel, IMM-urile, Marii investitori, Transportatorii si Distribuitorii vor beneficia de 300 de milioane de € pentru compensarea creșterii prețurilor, fiindu-le oferit un ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilități.

De asemenea, sectorul economic va mai beneficia de 200 milioane euro pentru investițiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire.

Transportatorii vor beneficia de o reducere de 0,50 de bani lei/litru la pretul de la pompa, impactul bugetar fiind de cca 300 milioane de lei.

interlink.ro

In domeniul Agriculturii, guvernul va aloca 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România si o prima de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri. De asemenea vor fi alocati 300 milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii români.

Pentru lucratorii din Agricultura vin vesti bune, astfel ca, salariul minim în agricultură și industria alimentară – 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcții).

Pentru cetatenii romani, guvernul a gandit o schema prin care vrea sa ofere vouchere pentru alimente de bază – 50 de € la fiecare 2 luni:

  • Familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună;
  • Pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună;
  • Persoanele cu venit minim garantat;
  • Persoanele cu dizabilități.

In educatie se vor oferii vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

O alta veste buna este ca ofera posibilitatea firmelor sa creasca salariul minim cu 200 lei, iar pentru aceasta suma vor scuti de taxe angajatorii.

Tot in planul de masuri, lansat de coalitia de guvernare intra si o crestere semnificativa a valorii tichetelor de masa, cu 50%, de la 20,17 lei la 30 de lei.

In spitale, guvernul va mari norma de hrana de la 11 la 22 de lei/zi.

O alta masura de sprijin vine in zona protectiei copilului unde alocația zilnică de hrană crește de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă. Sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei. Cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite.

De asemenea, alocația lunară de plasament crește de la 630 de lei la 900 de lei lunar, iar în cazul copiilor cu dizabilități, de la 945 de lei lunar, la 1.350 de lei lunar.

In domeniul protejarii familiei, guvernul a decis extinderea programului de fertilizare în vitro. Numărul persoanelor care pot aplica crește de la 300 la 5.000 în 2022.

Tinerii vor benefica si ei de o schema de ajutor, care va avea un buget de 500 milioane lei si care va fi folosit ca si garantii pentru credite in doua programe nationale: Programul family Start – pana la 75.000 de lei si Student invest – pana la 50.000 de lei.

Ne găsești și pe Google News