SPECTACOLE și ATELIERE ale Asociației Experiment. Teatru. Clandestin. (E.T.C.)
Evenimente

SPECTACOLE și ATELIERE ale Asociației Experiment. Teatru. Clandestin. (E.T.C.)

E.T.C. (Asociația Experiment. Teatru. Clandestin) ne anunta cu privire la următoarele activități publice pe care le organizează in lunile martie si aprilie: spectacolul-cercetare “FORME”, workshopul de “Dans Sensibil”, atelierele Laboratorului de Teatru pentru copii și tineri și cineclubul.

Spectacol FORME

„Forme” este o cercetare teatrală care aduce în prim plan metamorfoza, structurat în episoade prezentate în forme neobișnuite, parcurgând miturile cele mai cunoscute și mai puțin cunoscute, plecând de la un text fundamental al literaturii occidentale: Publius Ovidius Naso – „Metamorfoze”. O călătorie care angajează spectatorul într-o atmosferă onirică, o privire asupra miturilor puse pe hârtie de poetul latin prin prisma experiențelor și evenimentelor contemporane. „Studiul este o continuare a unei colaborări fericite cu mentorul și prietenul meu Roberto Latini care prin generozitatea-i mi-a dăruit momente de veritabilă artă teatrală, momente pe care la rândul meu le dăruiesc într-o altă manieră de lucru colaboratorilor mei și spectatorilor.” Sebastian Bărbălan, regizor.

  • Joi, 23 martie, de la ora 19
  • Sâmbătă, 25 martie, de la ora 19

Workshop „Dans Sensibil”

Dans sensibil - WorkshopÎntr-o lume care accelerează continuu și care pare să fie tot mai departe de relația vitală cu elementele naturii, E.T.C. vă propune să pătrundeți într-o dimensiune mai profundă a încetinirii prin experiența mișcării subtile și conștiente a corpului. 

Dansul Sensibil este o cercetare originală, fondată în anii ’90 în urma întâlnirii dintre Claude Coldy (dansator și coregraf) și un cuplu de osteopați francezi: J. Louis Dupuy și Marie Guyon. Este un concept de mișcare și de viață, care duce la [re]descoperirea și [re]cucerirea corpului ca ansamblu de elemente – majoritatea neutilizate în activitățile cotidiene – folosind energia, memoria și inima. Dansul Sensibil propune o revizitare la nivel de mișcare și percepție a parcursului nostru evolutiv: luăm ființă în apă, ne petrecem primele luni din viață în poziție orizontală și cucerim verticalitatea încet-încet și se evidențiază prin nașterea dansului ca suită de mișcări organice, impulsive și necenzurate de reguli și canoane.

Câteva teme pe care le propunem pe durata întâlnirilor:
– Nașterea mișcării în legătură cu cele patru elemente (apă, aer, pământ, foc)
– Acceptarea mesajelor corpului
– Deschiderea și orientarea corpului
– Sensul și nonsensul mișcării
– Nașterea prezenței
– Raportul cu spațiul
– Verticalitate
– Auto-exprimare și creativitate
– Nașterea dansului

Workshopul va avea loc în datele de 7 și 8 aprilie, în 3 sesiuni de câte 3 ore:

  • Vineri, 7 aprilie: 18:00 – 21:00
  • Sâmbătă, 8 aprilie: 10:00 – 13:00 și 16:00 – 19:00

Workshopul necesită echipament de mișcare și va avea loc în Corpul M al Cetății Oradea. Numărul maxim de participanți este 25.

Costul workshopului Dans Sensibil

  • 150 de lei dacă vă înscrieți și achitați până în data de 31 martie.
  • 200 de lei dacă vă înscrieți și achitați între 1 și 7 aprilie.

Grupurile de 5 persoane beneficiază de un pachet promoțional: 4+1 gratis

Atelier de actorie pentru tineri (16-35 de ani)

Atelierul de actorie se adresează tinerilor care vor să-și exploreze potențialul creativ, care vor să se cunoască pe sine, care vor să-ți depășească limitele prin exerciții psiho-fizice specifice. Atelierul e mai mult decât un curs de actorie, e o provocare la autocunoaștere, la eliberarea trupului și minții de stereotipii, la stimularea fanteziei, la descoperirea,Atelier de actorie pentru tineri (16-35 de ani) dezvoltarea și rafinarea propriilor abilități.

Pentru grupele cu vârste cuprinse între 16 – 35 ani aceste module de lucru, sub o atentă îndrumare din partea unui personal specializat în arta actorului, vor lua forma unor exerciții de improvizație și jocuri specifice, prin care urmărim:

  • Dezvoltarea imaginației
  • Dezvoltarea simțului de observație asupra spațiului înconjurător
  • Conștientizarea și dezvoltarea simțurilor și a memoriei
  • Înțelegerea conduitei sociale
  • Dezvoltarea abilităților de conștientizare și control asupra mișcărilor corpului
  • Deprinderea tehnicilor oratorice (citire, dicție, vorbire, recitare etc.)

Intenționăm să punem în valoare personalitatea fiecărui participant, să-i descoperim aptitudinile și să le folosim împreună în mod artistic, creativ, cu multă bună dispoziție, jocuri și armonie, dar și responsabilitate și profesionalism.

Atelier de actorie pentru copii „Crește prin Teatru” (6-11 ani)

Cursul de actorie pentru copii se desfășoară pe baza unui concept educațional care implică o metodă de abordare a disciplinei prin interacțiune directă, în mod liber și deschis, oferind o programă care să țină cont de gradul de atelier de actorie pentru copiidezvoltare al fiecărui participant în funcție de vârstă și anumite necesități legate de evoluția vorbirii, a mobilității fizice și psihice, a capacității de socializare, de autocunoaștere, de integrare, de conștientizare a deprinderilor greșite și eliminarea lor treptată (de ex.: gesturi necontrolate, răsfățul exagerat, vorbirea nedisciplinată și prea tare etc.).

Pentru grupele cu vârste cuprinse între 6 – 11 ani aceste module de lucru, sub o atentă îndrumare din partea unui personal specializat în arta actorului, vor lua forma unor exerciții de improvizație și jocuri specifice, prin care urmărim:

  • Dezvoltarea imaginației
  • Dezvoltarea simțului de observație asupra spațiului înconjurător
  • Conștientizarea și dezvoltarea simțurilor și a memoriei
  • Înțelegerea conduitei sociale
  • Deprinderea alfabetului pronunțat corect pentru o dicție potrivită spațiului scenic etc.

Propunem o înlăturare a dorinței de a căuta efectul de scenă în favoarea procesului de dezvoltare a aptitudinilor. De aceea vom miza mai mult pe exersarea unor momente din povestiri celebre și din poezii și fabule sub forma unor spectacole-colaj, decât pe montarea propriu-zisă a unei piese integrale, pentru a elimina pericolul mecanicizării în avantajul înțelegerii și a asumării personajelor conform etapelor de dezvoltare ale participanților.

Intenționăm să punem în valoare personalitatea fiecărui copil, să-i descoperim aptitudinile și să le folosim împreună în mod artistic, aducând-ne astfel contribuția la educația celor mici într-un cadru familiar, informal, creativ, cu multă bună dispoziție, jocuri și armonie, dar și responsabilitate și profesionalism.

Cineclub AperiFILM

În fiecare marți, de la ora 20:00, începând cu 11 aprilie, E.T.C. și Kinopedia vă propun să reluăm întâlnirile cinefile, cu filme alese, în genere mai greu accesibile publicului autohton. Facem o selecție atentă, cu filme valoroase atât din punct de vedere estetic, cât mai ales la nivel de conținut, filme care ridică diverse întrebări, drept pentru care propune un dialog liber după fiecare proiecție.

Luna aprilie îi este dedicată extravagantului autor chilean Alejandro Jodorowsky, cu o bogată activitate în teatru, cinema și psihologie (a dezvoltat o practivă terapeutică pe care a numit’o psihomagie).

  • 11 aprilie, ora 20:00 – Fando y Lis (1968)
  • 18 aprilie, ora 20:00 – La montaña sagrada (1973)
  • 25 aprilie, ora 20:00 – Santa sangre (1989)

Suport minim: 5 lei.

Pentru mai multe informații, privind evenimentele, precum si pentru înscrieri si bilete vă așteptăm la sediul E.T.C. din Cetatea Oradea (Corpul I, parter) sau să ne contactați la: 0757 365 146 / 0741 518 261 / 0743 183 717  sau la adresa de email: crea.arta@gmail.com

Asociația de Teatru Experimental Clandestin (E.T.C.) a luat ființă în urmă cu 12 ani, într-un moment în care realitățile culturale independente abia începeau să apară pe scena românească. Între timp s-a dezvoltat într-un Centru de Cercetare și Experimentare Artistică, care participă activ la viața culturală orădeană atât prin producții proprii sau invitate, cât și prin diverse programe educaționale, menite să stimuleze și instruiască publicul: ateliere de arte performative, cineclub, bibliotecă de specialitate, un eveniment cu caracter festivalier care se pregătește pentru a șasea ediție – Gala Traficantului de Cultură Internațional, seri de audiții muzicale etc.

Ne găsiți și pe Google News