Spectacole pentru copii, de 1 iunie, in Cetatea Oradea
Stiri Oradea

Spectacole pentru copii, de 1 iunie, in Cetatea Oradea

Astăzi, 25 mai, a fost prezentat primul calendar de evenimente realizat în comun de către Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, realizat pe baza protocolului de colaborare dintre cele două instituții.

Astfel, spectacolele care se vor desfășura cu ocazia Zilei Copilului, de 1 iunie, au fost prezentate într-o conferință de presă de către reprezentanții celor două autorități: Șerban Borda – managerul interimar al Teatrului Regina Maria, Czvikker Katalin – managerul Teatrului Szigligeti Szinhaz, Carmen Rus – managerul interimar al Filarmonicii de Stat Oradea, Mihai Jurca – city-managerul Primăriei Oradea și Alexandru Chira, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR).

Programul evenimentelor dedicate celor mici începe la ora 10:00 în curtea interioară a Cetății Oradea și continuă cu o serie de spectacole până la ora 18:00. Organizatorii au ținut cont de două scenarii pentru momentele artistice, în funcție de condițiile meteorologice. Dacă vremea o va permite, acestea se vor desfășura în aer liber, în curtea Cetății Oradea, în caz contrar fiecare instituție se va retrage în sala de spectacole.

Suntem încântați de această colaborare ce se previzionează începând de 1 iunie, o colaborare din care sperăm că orădenii vor avea de câștigat din punct de vedere cultural. Pe data de 1 iunie, Filarmonica vine alături de publicul orădean, în special alături de copii, cu două orchestre de dimensiuni restrânse, o orchestră de coarde și o orchestră de suflători, și cu un moment prezentat de corul Filarmonicii Oradea. Cele trei formații vor încerca să apropie copiii prin punerea în valoare a muzicii clasice pe care o găsim pe peliculele desenelor animate”, a precizat Carmen Rus, manager interimar al Filarmonicii de Stat Oradea.

Ideea colaborării cu Primăria Oradea este una foarte bună, pentru că va exista o platformă virtuală unde vor fi publicate toate activitățile noastre. Astfel, publicul va avea acces la programul tuturor instituțiilor de cultură într-un singur loc, pentru că până acum trebuia să ne uităm pe site-ul fiecărei instituții în parte. Legat de Ziua Copilului, știm că cea mai apropiată trupă a teatrului nostru de activitățile de 1 Iunie a fost dintotdeauna trupa de păpuși Liliput. Vom prezenta spectacolul „Peripețiile lui Vasilache”. Având în vedere că suntem o instituție de interes județean, vom face un spectacol și la Biharia, nu doar în Cetatea Oradea”, a adăgat Czvikker Katalin, managerul Teatrului Szigligeti Szinhaz.

Seria de evenimente de 1 Iunie se va deschide cu un scurt spectacol în care personajele principale sunt Dino și Mop, personaje care s-au mai întâlnit deja cu copiii din Oradea. Doi actori ai trupei Arcadia vor susține un scurt spectacol educativ pe o anumită temă. După întâlnirea cu Dino și Mop, copiii vor mai avea o surpriză. De data aceasta se vor întâlni cu actorii trupei Iosif Vulcan, cei care vor juca seara în spectacolul „Vrăjitorul din Oz”. Puțin mai târziu, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria va avea loc spectacolul „Frumoasa și Bestia”, jucat de trupa Arcadia”, a precizat Șerban Borda, managerul interimar al Teatrului Regina Maria.

Întrucât țara noastră face în această perioadă tranziția de la o etapă restrictivă la una de relaxare, accesul la aceste spectacole se va face respectând prevederile legale în vigoare în legătură cu pandemia de Covid-19.

 Mihai Jurca, city-managerul Primăriei Oradea, a explicat condițiile de participare: „Accesul la evenimente va putea fi făcut, în scenariul în care se întâmplă în Cetate, cu participarea a cel mult 500 de persoane, doar pentru cei care sunt vaccinați, au test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen nu mai vechi de 24 de ore. În scenariul în care avem vreme nefavorabilă și ne mutăm în interior, există reglementarea care spune că se face în limita a 50% din capacitatea sălii. Pentru a face verificarea cât mai ușoară vom încerca să implementăm sistemul pe care îl folosim și la centrele de vaccinare, cu tabletă, să verificăm calitatea de vaccinat prin intermediul platformei naționale, nu printr-un document pe care îl prezintă spectatorii. Toată acțiunea de marțea viitoare este și un exercițiu pentru a testa logistic o serie de măsuri care sunt astăzi în vigoare. Evident, orice concluzie pe care o vom trage în calitate de organizatori, o vom trimite mai departe autorităților”.

            APTOR va asigura logistica pentru evenimentele stabilite și promovarea acestora pe canalele proprii de comunicare. Programul spectacolelor de pe 1 Iunie și cele viitoare vor fi disponibile pe site-ul www.visitoradea.ro.

            Vă reamintim că pe 12 mai a fost aprobat un protocol de colaborare între Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea pentru organizarea în comun a unor acțiuni culturale în Oradea. În perioada următoare va fi realizat un calendar de evenimente pentru întregul sezon de vară.

Ne găsiți și pe Google News