Sfantul Nicolae, traditii, obiceiuri si istoric al “adevaratului Mos Craciun”
Diverse

Sfantul Nicolae, traditii, obiceiuri si istoric al “adevaratului Mos Craciun”

noriel.ro
Sfantul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este sarbatorit pe 6 decembrie. A trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. S-a nascut in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi. Nicolae este unul dintre numele personale cele mai indragite si mai raspandite. El este format din cuvintele grecesti: nike – victorie, biruinta si laos – popor, si are intelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”.

Peste 800.000 de romani poarta numele Sfântului Nicolae, serbandu-si, miercuri, onomastica. De asemenea, peste 22.000 de romani cu numele de Nicolae, Nicoleta sau derivate ale acestora sunt nascuti in această zi.

Nascut intr-o familie bogata, renunta la toata averea dupa moartea parintilor sai. Este ales sa conduca eparhia din Mirasf-nicolae-icoana Lichiei. Primeste aceasta demnitate dupa ce Hristos i s-a aratat in vis, daruindu-i Evanghelia. A pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. A participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Atat de puternic a argumentat Sfantul Nicolae si atat de incapatanat a fost Arie, incat, ingrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, viitorul sfant i-a dat ereticului o palma in cadrul sinodului. De la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, in ziua de 5 decembrie, celor neascultatori sa li se dea un bat in semn de avertisment.

decathlon.ro

Nu se cunoaste anul in care Sfantul Nicolae a trecut la cele vesnice. Se crede ca a murit in perioada anilor 340-350, pe 6 decembrie.Mentionam ca in colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar. Batranii nostri spuneau ca Sfantul Nicolae are printre darurile sale si o joarda. Iar daca era pusa in apa si inflorea pana la Nasterea Domnului, insemna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a dat crenguta flori albe.

Moastele Sfantului Nicolae

Moastele Sfantului Nicolae sunt prezente la Catedrala din Bari, in Italia, intr-o cripta din care izvoraste un lichid incolor, numit Mana sau Santa Mana. Potrivit traditiei, episcopul acestei eparhi amesteca acest lichid cu apa, il binecuvinteaza si-l imparte credinciosilor.

La biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti se afla o parte din mana Sfantului Nicolae.

Sfantul Nicolae – adevaratul Mos Craciun

Adevaratul Mos Craciun, cel din traditia Bisericii, este Sfantul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. Mos Craciun imbracat in vesmant rosu, avand barba si calatorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la inceputul secolului XX. Numele de Santa Claus (Mos Craciun) provine din termenul olandez Sinterkloos – Sfantul Nicolae.

Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae este cel care a salvat trei fete de la prostitutie cu ajutorul unor pungi cu bani aruncate noaptea, pe fereastra casei in care ele locuiau. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae (5 decembrie), cei dragi si in special copiii primesc daruri de la Sfantul Nicolae.

Sfantul Nicoale in credinta populara

Sfantul Nicolae se numeste in credinta populara San-Nicoara. El pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae

Sf. Nicolae este al doilea sfant facut de Dumnezeu, care sta alaturi de Parintele ceresc, in stanga Lui, si in noaptea catre Sf. Vasile, Dumnezeu si cu Sf. Neculai stau la masa, aratandu-se lumii in lumina mare, atunci cand cerurile se deschid de trei ori. Dumnezeu imbla cu oamenii si-i invata, iar zilele erau sfinte si imblau cu el. Oamenii faceau la copii, in toata ziua cate unul, ca sa fie sfinti.

In ziua intaia au facut pe Sfantul Niculai, a doua zi pe Sfanta Varvara, si tot asa au facut, pana ce s-a incheiat anul si au ajuns iara la ziua Sfantului Niculai. Sf. Neculai sta la miazazi, deoarece pe la 6 decembrie soarele rasare de catre miazazi, iar de la aceasta zi, dupa credinta poporului, soarele, alungat de Sfantul Neculai, incepe sa rasara tot mai spre miazanoapte, pana pe la Sf. Toader, care il opreste si-l alunga spre miazazi. Sf. Nicolae e milostiv fata de saraci, ajuta vaduvele si orfanii si daruieste bani tuturor oropsitilor. …Datator de bogatie, de noroc tuturor, da mai ales noroc fetelor sarace, pe care le marita. Fetelor orfane si sarace le arunca pe fereastra trei pungi de galbeni.

Era un crestin odata care avea trei fete mari  si omul acela era fara seaman de sarac. Vazandu-se sarmanul intr-atat de stramtorat, se gandi in toate chipurile si nimic nu-i trecu altceva in minte decat ca trebuie sa-si trimita fetele dupa castig. Dar Sf. Neculai aflase de aceasta, asa ca in ajunul zilei dintai, cand fata cea mare trebuia sa-si pangareasca cinstea, arunca in casa omului sarac o punga plina cu o suta cincizeci de galbeni. Sf. Neculai a oprit apele cand a fost potopul, altfel ineca corabia.

Se spune ca Sf. Nicolae a fost corabier, indeletnicindu-se cu negotul pe apa si cu prinsul pestelui. Intr-un rand, starnindu-se o furtuna mare, corabia lui s-a pravalit in apa si o multime de oameni s-au inecat, scapand dintre toti numai dansul. Atunci Sf. Nicolae a inceput sa se roage fierbinte lui Dumnezeu, si Dumnezeu s-a milostivit si toti cei inecati au inviat. De aceea, cand ai sa treci vreo apa mare, fa-ti cruce la margine si roaga-te sfantului Nicolae, ca el este mai mare peste ape.

In mod traditional, in noaptea spre 6 (19)decembrie, copiii primesc daruri sub forma de bomboane, prajituri, mere, portocale si nuci. in ajunul zilei de Sfantul Nicolae, copiii isi pun ghetutele lustruite la usa pentru ca Mosul sa le umple cu daruri.

Poveste lui Mos Nicolae

In unele locuri din Olanda se mai pastreaza obiceiul sabotilor de lemn in care copiii primesc darurile. inainte, copiii din manastiri agatau sosetele la usa cu scrisori pentru Sfantul Nicolae in care se laudau cat de cuminti au fost.

nuieluse mos nicolaeIn unele zone, Mosul aduce si crengute argintii, vopsite cu bronz, pentru copiii neascultatori. In lumea populara, sarbatoarea prefigureaza victoria binelui asupra raului si a luminii asupra intunericului, astfel ca in partile Bucovinei se crede ca San Nicoara poate fi vazut in noaptea de Anul Nou, cand cerurile se deschid de trei ori.

Ca si de Sfantul Andrei, si in ziua Sfantului Nicolae se aduc in casa crengute de pomi fructiferi, care se pastreaza in apa pana de Anul Nou. Daca vor inflori pana atunci, inseamna ca anul care vine va fi unul bogat, plin de roade si satisfactii. Ca sfant, se stie ca Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele.

Conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei care se abateau de la dreapta credinta, lovindu-i cu nuiaua peste maini.

La multi ani, celor ce poarta numele acestui Sfant!